Турнирът в Уимбълдън винаги е специален момент от годината. Тенисистите

...
Турнирът в Уимбълдън винаги е специален момент от годината. Тенисистите
Коментари Харесай

Уимбълдън ’22: Какво ни очаква в турнира при мъжете


Турнирът в Уимбълдън постоянно е специфичен миг от годината. Тенисистите стъпват на „свещената трева“, всички се обличат в бяло, а ягодите заемат централна позиция в менюто

Въпросите са доста – ще отбрани ли купата си Новак Джокович, ще продължи ли похода към Календарен Шлем Рафаел Надал, подготвен ли е за първи „мейджър“ трофей Матео Беретини или пък Карлос Алкарас ще се подреди измежду първенците?

Вече знаем жребия, тъй че се насочваме към него четвъртина по четвъртина, с цел да разгледаме какво ни предложи и да дадем своите прогнози:

Първа четвъртина на схемата

Новак Джокович нормално не играе на шампионати сред Ролан Гарос и Уимбълдън и през тази година резервира този собствен метод, тъй че занапред следва да разберем в каква форма ще излезе на тревата. На демонстративния шампионат в Хърлингам сподели добра кондиция против Оже-Алиасим.

Схемата наподобява относително чиста за Ноле. Сърбинът умерено може да стигне до осминафиналите без изгубен сет, а даже и там най-сериозният му конкурент би бил Рейли Опелка. Да, началният удар на американеца е внушително оръжие на тревата, само че през този сезон той е с баланс 0-2 на тази настилка.

От другата страна на четвъртината обаче има любопитни тематики. Щруф е кадърен да затрудни именити противници на хард, само че на трева Карлос Алкарас не би трябвало да има проблем. В същото време обаче би трябвало да се означи, че младежът също занапред би трябвало да се потвърждава на тази настилка, откакто през 2021 отстъпи във втори кръг от Медведев, откакто измъкна турдна петсетова победа над №116 Ясуцака Ючияма.

Другият най-високо подложен там, Яник Синер, изтегли сложен чоп и стартира против Стан Вавринка в един от мачовете на кръга . Докато италианецът не може да откри играта си на тревата, някогашният №3 изигра един от най-силните си дуели отдавна насам в Куинс и излиза по-скоро като любимец.

Анди Мъри също е в тази част от схемата, като започва против Джеймс Дъкуърт. Шотландецът също сподели нелош тенис в седмиците преди Уимбълдън и чакам да преодолее първото си затруднение, само че по-късно ще бъде любопитно да забележим по какъв начин ще се оправи в възможния конфликт с Джон Иснър. Би било изключително прелестно да забележим Стан против Анди в трети кръг.

Прогноза за 1/4-финал: Джокович – Алкарас

Честно казано, считам, че Алкарас ще изпита компликации на тревата в Уимбълдън и няма да бъде на нормалното високо равнище, което свикнахме да виждаме от него през последните седмици. Конкуренцията в осмината му обаче не е изключително огромна. Бих предположил, че ще се изправи против Мъри в мач за влизане в четвъртфиналите, само че британецът към този момент ще е минал през три дуела във формат три от пет сета – натоварване, на което не се е подлагал от дълго време. Иснър също е забавен вид, който съгласно мен би имал по-голям късмет против испанеца, само че салдото му против Анди е 0-8.

Втора четвъртина на схемата

Четвъртината на Каспър Рууд, въпреки да е мъчно да го считаме за любимец в нея. Да, той съумя да ме опровергае на Ролан Гарос, само че по неговите думи е по-добър в голфа на трева, в сравнение с в тениса. Това си пролича в Куинс, където отпадна още в първия кръг. Всяка победа в All England Club ще бъде скъпа за него.

В осмината му има няколко претенденти за положително показване. При огромното съществуване на клей експерти, Бублик, Гофен и Тиафо могат да си проправят път напред в шампионата.

От другата страна на четвъртината Хуберт Хуркач и Камерън Нори ще имат високи упования, само че нашето внимание няма по какъв начин да не попадне върху Григор Димитров. Българинът стартира против комфортен противник в лицето на Стив Джонсън, само че във втори кръг може да срещне Раян Пенистън, който впечатлява през последните седмици. Евентуалният дуел с британеца няма да е лек, само че схемата до осминафинала наподобява удобна за първата ни ракета. Димитров победи Нори в Куинс, а е показвал, че може да играе дейно и против Хуркач.

Прогноза за 1/4-финал: Тиафо – Димитров

Доста се чудех кого да избера сред Димитров и Хуркач, като първенецът от Хале ми наподобява като лек любимец, само че сме виждали по какъв начин българинът покачва равнището си в мачове против по-сериозни съперници на огромната сцена и никога не бих споделил, че полякът е неизпълним. Разбира се, Пенистън и Нори също ще бъдат сложни задания, само че като цяло Григор мъчно би могъл да си пожелае по-лека четвъртина. Ако откри формата си и успее да я задържи, полуфиналът наподобява постижим.

Трета четвъртина на схемата

За разлика от втората четвъртина, тук борбата ще е много по-ожесточена. Матео Беретини се завърна по превъзходен метод след интервенцията си и завоюва две трофеи. Напълно справедливо е поставян като един от любимците на Уимбълдън.

Италианецът би трябвало да премине без проблеми до осминафинала, където няма да бъде изненадващо да забележим Джак Дрейпър. През миналите седмици представителят на домакините натрупа победи над Фриц, Шварцман и Брууксби и е един от подводните камъни в схемата.

От другата страна се намират финалистите от шампионата в Майорка – Стефанос Циципас и Роберто Баутиста Агут. Гъркът означи напредък в играта си на трева, само че към момента не наподобява безапелационно на настилката, изключително поради задаващия се възможен дуел против Кирьос в трети кръг. Испанецът обаче нееднократно е доказвал, че може да бъде сполучлив на Уимбълдън и ще бъде забавно да забележим до каква степен ще стигне. Шаповалов също е там, само че избухна душевен след новината, че ATP лишава точките от All England Club и към момента не може да открие още веднъж победния път.

Прогноза за 1/4-финал: Беретини – Кирьос

Ник стигна до полуфиналите в Щутгарт и Хале, преди да се откаже от срещата с Баутиста Агут в Майорка. Именно този дуел може да реши кой ще се изправи против Матео на четвъртфиналите. Дисциплината на испанеца против експлозивността и зрелището на австралиеца. Това, че 34-годишният Агут играе до последния миг преди Уимбълдън може да окаже резултат върху процес на сходен конфликт.

Четвърта четвъртина на схемата

Рафаел Надал. Матадора наподобява в въодушевление и от щаба му се чува, че кракът му е в положително положение. Ако това е по този начин, той неотложно се трансформира в един от любимците за трофея. Носителят на 22 трофеи от Големия шлем би трябвало да има относително лек път до осминафиналите, където вероятно би срещнал Марин Чилич. Хърватинът върна лентата обратно с полуфинал на Ролан Гарос, а не стартира и сезонът на трева по неприятен метод – с полуфинал в Куинс.

От другата страна на схемата топ поставения Феликс Оже-Алиасим е изправен пред тежко предизвикателство още в първи кръг – сервиращият отлично в последно време Максим Креси, който е на край в Ийстборн. Евентуален мач с Еванс също не би бил за подценяване в третия стадий от конкуренцията, а на осминафинал дебне Фриц.

Прогноза за 1/4-финал: Оже-Алиасим – Надал

Макар пътят на канадецът да наподобява сложен, той не сподели неприятни представяния през подготвителните седмици. Ако не успее да стигне до този стадий, допускам, че мястото му ще бъде заето от Дан Еванс, който завоюва Чалънджъра в Нотингам напълно неотдавна.


Изненади: Давид Гофен, Филип Краинович, Джак Дрейпър и Стан Вавринка. Всеки от тях има капацитета да провали прогнозите, посочени нагоре.

Григор Димитров : Раян Пенистън не е за подценяване, само че българинът би трябвало да стигне най-малко до мач с Нори, с цел да може да си тръгне без огромни разочарования от Уимбълдън. Както към този момент показах, жребият е удобен за него и полуфинал не наподобява неосъществим.

Шампион? Матео Беретини. Време е италианецът да убеди всички трайно, че заслужава да участва в диалога, когато се разискват възможните спечелили от Големия шлем. Дори и прогнозата да не се реализира, тъй като има и други доста мощни претенденти за оценката, уповавам се, че ще станем очевидци на полуфинал сред него и Рафаел Надал, тъй като това би било същинско шоу. Разбира се, Матадора и Джокович към момента са посочени като главните два любимеца за трофея, само че Беретини е кадърен да ги преодолее на трева.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР