Туризмът отново е неглижиран от политическите сили, заявяват от Българската

...
Туризмът отново е неглижиран от политическите сили, заявяват от Българската
Коментари Харесай

Министри се крият и бягат от срещи с туристическия бранш

Туризмът още веднъж е неглижиран от политическите сили, декларират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в позиция, изпратена до медиите. Управляващите не се интересуват от бъдещето на един от най-важните браншове на стопанската система, който способства за към 13% от брутния вътрешен артикул на страната.

В проектопрограмата на възможното ново съдружно ръководство туристическият бранш не е включен в целите на идващия проектокабинет, показват от БХРА. Това е немислимо, при изискване, че преди изборите за 47-ото Народно заседание управленията на БХРА и Алианса на туристическите промишлености в България организираха срещи с представители на всички съществени претенденти за Народното събрание, допълват от браншовата организация. “Тогава политиците, очаквайки поддръжката и гласовете на стотици хилядите представители на туристическия бранш, ни увериха, че туризмът ще е приоритет в ръководството и поеха задължения за решение на редица наболели проблеми в бранша като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, паркиране и сметоизвозване в курортите, обособяване на сериозен бюджет за реклама.

Всички тези обещания обаче останаха само в областта на пожеланията ”, акцентират от БХРА.

„ Туризмът не е включен на никое място в проектопрограмата за ръководство. Това не е обикновено за стопанска система, в която туризмът е стратегически водещ бранш. Браншът за следващ път беше измамен ”, декларират от асоциацията.

На вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова от февруари насам все не є стига времето и не є разрешава графика, да чуе представителите на сектора и да помогне за решение на проблемите му, декларират от БХРА. За първи път ни се случва през 30-годишното битие на БХРА да пишем писмо до Министерство на вътрешните работи, да настояваме преди летния сезон за среща с министър за решение на наболели въпроси и вместо да ни изпратят най-малко зам.-министър, ни назначават диалози с хора, с които контактуваме ползотворно всекидневно, само че без пълномощия да решат проблемите, допълват от асоциацията.

Държавата абдикира от казуса с концесиите на плажовете, декларират от БХРА. Още преди година от БХРА предложиха краткотрайните стопани на плажовете да не могат да поставят надценка над 30% по отношение на цената, която заплащат на страната за концесиониране на линиите, при преотдаването им на хотелиерите. Министерство на туризма се съгласява с това предложение по време на срещите с сектора, само че не подхващат нищо да се осъществя, показват от БХРА.

В средата на сезона на уеб страницата на Министерство на туризма към момента няма цялостна информация какъв брой костват чадърите и шезлонгите. Наемът за един чадър за сезона, преотдаван на хотелиерите от концесионерите, доближи рекордните 1800 лева Цената на плажните услуги се приближава до цените за настаняване на втора и на трета линия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР