Тупанбаши е прав в своя инстинктивен, плашещ асофизъм, съчетан с

...
Тупанбаши е прав в своя инстинктивен, плашещ асофизъм, съчетан с
Коментари Харесай

Res XXXVIII: Тупанбаши Борисов

Тупанбаши е прав в своя несъзнателен, плашещ асофизъм, комбиниран с елементарна безкнижна дивотия: “Ми те хората си пишат. Има бели книги за това, бели книги за това... Можем да философстваме, има писмовни хора доста, един вектор отсам, един вектор оттова, до септември ще имаме доста вектори. ”

***

Да, ние си пишем, ние си желаеме евроразвитието назад (и парите), философстваме (поне аз). Но – в случай че позволите сходна “писмовна ” парабола – картините на Джаксън Полък все по този начин се считат за неразбираеми грозни мацаници, тези на Мунк също. Последното дефинира общия интелектуален климат, а той се отразява непосредствено и на самата просташка власт на “големите ” партии.

***

Спомнете си Бердяев. Създаването на персона, още в фамилията, би трябвало да е основаване на просветен човек, който не позволява да се слее с безличната среда, вътрешно самостоятелен и свободен, възхождащ към по-високо качествено наличие на живота и низхождащ към унизителния български свят. В учебното заведение, с изключение на на Вапцаров и Ботев, би трябвало да го научат на жертвеност и милосърдие.

***

Истинският български свободен човек, вид “консерватист ”, се прекланя пред предишното, пред традициите и обичаите. Той има персонален “аристократизъм ” – свободен е в оценките и придвижванията си, самостоятелен е от обществената среда. Ние нямаме родово дворянство, само че можем да го “заемем ” от по-големите нации; наша съществена задача обаче е да се сплотяваме по интелектуален и нравствен симптом, с цел да приказваме на прекариата и да се целим в сериозна маса, нещо като “аристократизъм ” на обществената група. Във всеки български град има подобна; без йерархичност, единствено посредством автодетерминацията.

***

Ако не успеем да торпилираме и разсечем сегашната мафиотска конструкция на дебелите, имаме единствено два излаза: или да станем исихасти, или да склоним да бъдем част от нея. Но аз – киникът, парменидовият киселяк - към момента имам вяра, че има трети метод, посредством гражданственост и митинг.

***

Къде сте?!?

***

Третият мандат на Тупанбаши фактически ще е един “вектор ” оттук-оттам, напред-назад, почти. Вземете случая “Боршош ” – индивидът не на смешка прилича оня “голубой воришка ” на Илф и Петров. Мирослав, този другояче образован и без подозрение изкушен от “културата ” човек, беше част от най-ранните “котараци ”, дружно със Сталийски и пернишките “титани ”, само че тъй като никой у нас не помни даже кво е ял през вчерашния ден, не помни и този занимателен факт.

***

Боршош е персонално предопределение на Тупанбаши за да източат НДК по най-културния вероятен метод. На няколко пъти Томислав Дончев “би камбаната ”, писа некви публични писма за смяна на процедурите, щот не са правилни, само че познайте – Тупанбаши ги хвърли в кошчето. Междувременно, Боршош откри топла връзка с Галчев (инженеринг, бахти лукративния инженеринг), т.е. с Цветанов и Пеевски (за озвучителите дори не ми се приказва, също компания, свързвана с Най-дебелия; информация – Българска национална телевизия etc.). Та нашият Альхен майстори фактурки и се регистрира на Борисов, ползвайки за заслон “културата ” (и всички викат, ебати, най-накрая някой да направи нещо за “културата ”). По-късно Боршош, този огромен гальовник, омагьосва и рубенсовата Деница Златева (по един или различен начин), само че Българска социалистическа партия почват да се нервират от цялата скица при служебното държавно управление на Радев, и почват и те да си желаят. Тупанбаши, на собствен ред, почва да се светва кво става и че докладите към него нещо не дават отговор на подарените държавни кинти – и става “писмовен ”: чертае нова скица. Праща Лили Бароковата (която, ти да видиш, пълнее към този момент посредством Пеевски) да изтръска Боршош, само че не планува медийния отзив. След което връща нашия културен другар. Но тъй като схемата Лили-лошото и аз-доброто ченге ненадейно не сработва, го кара да си подаде оставката. И някак старозаветно се отхвърля от своя развратен НДК- ”син ”. Сик пренос глория Боршоши, с опрощение за тромавата фраза. Всичко това обаче поражда тип досократически въпрос: забърканите интелектуалци в цялата тази непоносимо балканска скица какво да вършат? Да се възмутят от това класическо гербаджийство и да върнат парите? Въпрос на civitas?

***

Получи се нещо като пай роман, само че той не стопира дотук. Голямата цел е най-малко половината от парите за европредседателството да бъдат гепени, и за тази цел всичко е оставено съзнателно за последния миг, вид “форсмажор ” – към този момент няма време за жалене даже посредством онази малка врата в Закон за обществените поръчки. Накратко, няма да има търгове, а всичко ще бъде раздадено – и разграбено – посредством свои борисовски компании. Т.е. приказваме за съзнателно закъснение за да се заплати двойно за всичко, и най-малко половината пари ще заминат в касата на ГЕРБ. Отсега можем да се обзаложим, че в медиите наесен всичко ще свети, а Тупанбаши ще е “спасил ” европредседателството.

***

Защо? Много просто – оня интелигентен лекоатлет е полудял да попълни касата на ГЕРБ след гневното пазаруване на гласове в края на март. Чрез а) европредседателството и б) посредством парите за защита на границата.

***

Да опитаме да разбираем цялата тази наша скотщина посредством платоновата космогония: неизменимото е схващано посредством мисълта и разсъдъка, а изменяемото – посредством “докса ”, “мнение ”, т.е. убедеността в нашия общ мироглед за света. “Докса ” е и най-протодумата за “вяра ”. (Явно Плагоновият Бог, за разлика от нашия, не е сътворил света от нищото, а просто е преподредил към този момент съществуващия ред и материя).

***

И още: съществува нещо като платонова “идея ”. Той ни споделя по този начин: ние като че ли виждаме “идеята ” насън. И твърдим, че всяко съществуващо се намира на някакво място и – забележете – заема някакво пространство, в което търси безсмътната душа. А в случай че перифразираме Тимей, додекаедърът на ГЕРБ няма и в никакъв случай няма да има дванайсет страни.

***

BG reality is overrated, right?

***

Обаче вие, които евентуално гласувате за ГЕРБ, щот са “десни ” и член на ЕНП, не подозирате следното: има стотици милиони евро, които Европейски Съюз не признава и ще бъдат “прихванати ” посредством бюджета и незаконното взимане на държавни заеми от обичания прост-и-вие-сте-прости – и разликите би трябвало да бъдат покрити от вас, посредством вашите пари. Т.е., жестоко казано, 20 лв. от вашите 100 за топлоподаване (да речем) ще отидат за покриване на кражбите на вашия обичан Тупанбаши. И това е една от най-добре защитаваните секрети в страната. Няма да чуете за това по малкия екран, която прочее размера вашия свят като формален вид медиа, колкото и да сте дейни в обществените мрежи.

***

Затова аз запитвам обществено моите обичани съратници вдясно - Кънев, Христо, Москов, Митов, Атанасов, Малинов, Трайков, Мартин, Пепи, Караджов, Прошков: за какво мълчите за свинщините на ГЕРБ, които са безконечни съглашатели с Движение за права и свободи на Доган и Пеевски, и то още от 2006-та насам? Защо се фиксираме в изморения антикомунистически дискурс, до момента в който сякаш “наште ” в ЕНП, тази псевдодясна борисовска чума, източват пост-комунистически бъдещето на тази страна? (Answers on a postcard, дет викат англичаните.)

***

И още два въпроса, и те риторични: къде е тактиката за изход от това корупционно статукво? Къде е и тактиката, в която персонално отиваме при съдържателката на фризьорски салон в, примерно, Ямбол, с цел да разбираем кво е дясно, за какво то фаворизира дребния и междинен бизнес и по какъв начин ще го отърве от държавния рекет? Къде, уважаеми, е митингът?

***

Междувременно, Тупанбаши “действа ” – дрънка нещо там за Западните Балкани, само че в действителност е “инструментален ” в задачата си да станем разпределителен хъб на на кражбите от еврофондове (т.е. тук да се вършат процедурите). Толкова по въпроса за интернационалните му совалки – в ера, в която формата мачка и обезсмисля наличието.

***

Искате ли да се обзаложим, че Борисов не знае какво е кохезия?

***

Боб Дилън, за който ще ви опиша в детайли идващия път, като че ли ”коментира ” този наш платонов “не-излаз ” – “I just want you to know, I can see through your masks ”.

***

Марешки? Ще бъде разкостен, до момента в който не си връчи бизнеса на конгломерата Борисов-Пеевски. Прилича ненапълно на оня Елиът Роузуотър на Вонегът, господ да го поживи – запътил се е към залеза заради съдбовно неверна самопреценка. И цялата му политическа експертиза наподобява на британския на Мария Габриел.

***

Да предложа и парменидов превъзходен сюжет: Валери не си пие транквилантите и – парадоксално или не – той е моята същинска вяра, че рано или късно ще торпилира тази нова крадлива сглобка, наречена “Борисов 3 ” (а в действителност “Пеевски 2 ”). Това е единственият същински изгладнял, който клати лодката (докато “концесията ” на Волен върви swimmingly, а Краси от дълго време си е решил казуса по ченгеджийска линия) - заради елементарния факт, че гневният му рекет вид “сега ми е паднало ” не сработва. Случаят с Домусчиев е индикативен – на валериевото “дай ” се дава отговор с “ма нещо не сте се разбрали с Борисов ”.

***

Приближаваме the point of no return на пленената държавност – pasito a pasito, suave suavecito.

***

Pobrecitos.

***

Но ехидството настрани, както споделяше починалият Кристиян Таков, светлина по пътя на душата му. Липсва ни нещо, което назовавам “a rousing sense of shared purpose ”. За начало: да отстраним всички Акакий Акакиевич-и от държавна работа.

***

Hope springs eternal. Despite our Bulgarian standards of dramatic incompetence.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg припомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става единствено с категорично документално позволение от OFFNews.bg и създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР