Тунис беше хвърлен в дълбок политически смут в неделя, след

...
Тунис беше хвърлен в дълбок политически смут в неделя, след
Коментари Харесай

Съдиите се обърнаха срещу президента

Тунис беше хвърлен в бездънен политически ужас в неделя, откакто президентът Каис Саид разгласи, че ще разформира главното юридическо лице в страната, осведомят от Би Би Си (BBC), съобщи News.bg.

Според критиците това е следващото деяние, което тласка страната към властнически режим. Лидерът на Висшият правосъден съвет дефинира решението на президента като нелегално и добави, че Съвета ще продължи да извършва функционалностите си. Каис Саид упрекна съдиите в користолюбие и корупция.

По думите на президента мястото на съдиите не е там, където са в този момент, а там където стоят обвинените лица. Според Съдебният съвет няма правна рамка за неговото разформироване. Ръководителят на Висшия правосъден съвет Юсеф Бузакер, съобщи, че съдиите няма да мълчат.

Още през предходната година Каис Саид стартира да укрепва властта си. През юли той прокуди министър-председателя и замрази Народното събрание. След това стартира да ръководи с укази и даде обещание да промени конституцията на страната. Привърженици на президента приветстват премахването на Съдебния съвет, защото съгласно тях тази система е олицетворения на корупцията. Опозиционери упрекват президента че основава властнически режим. Отстранения министър-председател изрази взаимност към съдиите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР