Туморите на опорно-двигателния апарат са относително редки – представляват 2

...
Туморите на опорно-двигателния апарат са относително редки – представляват 2
Коментари Харесай

Тумор на костите и меките тъкани вече не означава ампутация

Туморите на опорно-двигателния уред са релативно редки – съставляват 2 на 1000 от всички случаи на злокачествени болести. Затова лекуването им би трябвало да се реализира в медицински центрове с насъбран опит и експертиза в тази област. Ако преди години нормално се прибягваше към ампутация на засегнатия крак, през днешния ден опитните хирурзи са в положение да запазят крайника и неговите функционалности, без да компрометират резултатите от лекуването. Дори и в случаите на най-агресивни костни тумори, към 60% от пациентите могат да продължат живота си без загуба на крак, в случай че са лекувани от опитни експерти с верните способи, твърди проф. доктор Харзем Йозгер, експерт по ортопедична ортопедия в ACIBADEM. Проф. Йозгер е експерт с дълготраен опит в лекуването на тумори на костите и меките тъкани, работил и взел участие в научни проучвания в едни от най-хубавите клиники в Германия, Австрия, Франция, Съединени американски щати и Турция. Разработеният от него способ „ замразен хотдог “ е оказал помощ за избавяне живота на стотици пациенти с костни тумори, като в същото време се съхраняват функционалностите на засегнатия крак. С негова помощ описваме за признаците, диагностицирането и лекуването на тумори на опорно-двигателния уред.

Как се откриват туморите на костите и меките тъкани?

Повод за откриването им нормално стават признаци като болежка, отичане или фрактура на крак. Но обратно на общоприетото разбиране, контузии и счупвания не предизвикват тумори на костите и меките тъкани, макар че постоянно спомагат за диагностицирането им. Рискови фактори за възникването им могат да бъдат радиацията и облъчване във връзка друго заболяване; химикали; някои медикаменти, които отслабват имунната система; незарастващи с години рани или обширни изгаряния; някои генетични болести и други Но тези рискови фактори са налице единствено при дребна част от заболелите, тъй че в множеството случаи не може да се уточни точна причина за възникването на тумора.

Диагностициране и стадиране на костни тумори

Диагностицирането, определянето на стадия и назначението на лекуване се случват въз основа на поредност от образни проучвания, като нормално лекарите комбинират няколко от тях за струпване на нужната информация. При подозрения за костни лезии, първата стъпка постоянно е рентгенографско проучване. Компютърна томография (КT/CT), ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), ангиография, ЯМР нацяло тяло и позитронно-емисионна томография (ПЕТ-КТ/PET-CT) са други способи за нагледно проучване, които могат да се приложат според от случая в ортопедичната онкология.

Важна стъпка от процеса е вземането на биопсия (малка тъканна проба от вътрешността на тумора) за микроскопско проучване. Мит е, че вземането на биопсия ще докара до напредък и разпространяване на тумора. Но фактически има риск процедурата да навреди на лекуването, в случай че се прави погрешно или от експерт без задоволително опит в тази област. Препоръчително е биопсията да се вземе от лекаря, който ще извърши и интервенцията след това.

Хирургично лекуване на костни тумори: резекция и реорганизация

Хирургичната интервенция е главният лековит способ при доброкачествени и злокачествени тумори на костите и меките тъкани, а химиотерапията и лъчетерапията допълват лекуването при тумори, които дават отговор на подобен тип лечения. Назначаването на подобаващото лекуване е самостоятелно и зависи от анатомичното местонахождение на тумора, стадия и размера му, държанието и повлияването му от предишни лечения, общото положение и упованията на пациента. За постигането на най-благоприятен резултат, всички тези фактори би трябвало да бъдат съобразени от мултидисциплинарен екип със експерти от разнообразни области, в това число хирургия, онкологична ортопедия, радиология, патология, здравна онкология, радиационна онкология, а в случай че пациентът е дете – с присъединяване и на педиатричен онколог.

Съвременният метод при хирургично лекуване на костни тумори има за цел съхраняването на засегнатия крак и неговата функционалност. Благодарение на развиването в образните технологии и хирургичните техники, това е допустимо съвсем във всички случаи на костни тумори и ампутация се постанова доста рядко. Такава хирургична интервенция включва два съществени стадия: цялостно премахване на туморните кафези (резекция), последвано от структурно и функционално възобновяване на засегнатия сектор (реконструкция). Премахването на тумора до здрава тъкан е извънредно значимо, тъй като в противоположен случай той може да се завърне, само че този път още по-агресивен, или да провокира далечни метастази. От друга страна, в случай че се отстрани излишно огромна част от хубавичко тъкан, може да се затрудни възобновяване на крайника. Затова интервенциите при костни тумори би трябвало да се правят единствено от хирурзи със специализация и опит съответно в тази област.

Реконструкцията на отстранените кости и тъкани може да се извърши с биологични и небиологични материали. Тя може да включва възобновяване както на кости, по този начин и на меки тъкани, мускули, сухожилия, кожа, съдове и нерви, постоянно благодарение на комплицирани микрохирургични техники. Каква реорганизация ще се употребява зависи както от случая, по този начин и от познанията, опита и уменията на хирурга.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

 

*пубрикация

 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР