Цялостно и енергийно независимо производство на електрически автомобили в България.

...
Цялостно и енергийно независимо производство на електрически автомобили в България.
Коментари Харесай

Пловдивската "Милара" с първи продажби на градските си електрически камиончета

Цялостно и енергийно без значение произвеждане на електрически коли в България. Това е задачата на пловдивската " Милара ", която от няколко години създава план за дизайн и асемблиране на електрически камиончета Sevic v500. Те бяха показани при визитата на министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер в Пловдив. До момента компанията е вложила към 10 млн. евро, само че упованията са сумата да се удвои. Налице са към този момент първите продажби в България, не липсва интерес и от чужбина.
Разширяване
Планира се производството да се зарежда от слънчева сила. Компанията е в развой на създаване е слънчева апаратура с мощ 1 мВт, която се чака да е подготвена доникъде на годината. Текат и договаряния с български компании за снабдители на части, като желанието е до 90-100% от суровините да се създават от български компании. Вече се конструира и линията за произвеждане, която ще е подготвена следващата година. Камиончетата към този момент са сертифицирани от европейската автомобилна организация UTAC за придвижване по европейските пътища.

" Милара " има първите си сполучливи продажби на територията на България - клиенти са почти 30 общини. Интерес има и от страни от Европейски Съюз и Съединени американски щати. На този стадий е запланувано производството на към 500 камиона, като междинната цена за един камион е сред 20-24 хиляди евро, според от комплектоването.

Самите транспортни средства са дребни, с два типа акумулатори и друг пробег - 150 и 300 км, като могат да транспортират до 600 кг. товар. Това са най-вече градски камиончета, които могат да се употребяват за разнасяне на артикули и са комфортни за прилагане в дребни пространства и паркове. Един сполучлив план през миналата година е за доставка на храни на възрастни хора в потребност в Раковски. " Производството на тези камиончета е за декарбонизиране на градовете и спомагането на прекосяването им към въглеродна индиферентност ", съобщи Радослав Макалеев, представител на " Милара ".
Реклама Зелено финансиране
Силен подтик за развиването на българския бизнес в зелена тенденция ще бъде създаването на индустриални зони в страната. За това е очакван и специфичен фиш в Плана за възобновяване и резистентност, като финансирането ще бъде за оператори на индустриални зони - държавни, общински и частни. Това стана ясно при срещата на Лорер с представители на най-големите вложители в Тракия икономическа зона. По думите на Лорер обаче това не значи безхаберно разпределяне на пари по несъществуващи обекти. Затова и операторите ще би трябвало да показват инвеститорски интерес към своите зони, когато аплайват. Допълнително условие ще бъде и основаването на ВЕИ централи за задачите на бизнесите на територията на индустриалните паркове. Финансирането ще се дава под формата на грантове и заеми, като на този стадий министерството на нововъведенията разисква със свои сътрудници като ББР, Фонда на фондовете и Европейска инвестиционна банка опциите за увеличение на финансовия запас, който да бъде наличен.

Допълнителни ограничения за подкрепяне на дребните и междинни предприятия за развиване на енергийно ефикасни технологии са планувани да бъдат пуснати от март месец. Те ще бъдат безплатни и на този стадий са на обща стойност 140 млн. лева, само че текат договаряния с Европейската комисия за нарастване на тази сума. Очакванията на министерството са за нарастване с още няколко десетки милиона.

Именно по тази линия се движи и Тракия икономическа зона в Пловдив. Тя към този момент има контрактувани 500 млн. евро вложения и води диалози за още толкоз, като до края на годината се чака сумата да доближи 1 милиарда евро. Една от основите цели на зоната е до 2040 г да е въглеродно неутрална и да може да дава на фирмите в региона сила от ВЕИ. Съществува и пилотен план за производство на зелен водород.

Друг огромен план на територията е на Община Марица, където се планува създаване на общинско дружество за преправка и преработване на пластмаса. Целта на общината е да бъде пионер в сферата, само че на този стадий не е ясно какъв брой ще коства планът и по какъв начин ще се финансира неговото създаване. " Търсят се оптимално ефикасни и зелени технологии ", сподели кметът на Марица Димитър Иванов.
Реклама Справяне с отпадъците
От региона потегля и акцията на Hanon Systems за " Чиста и зелена България ", която е подкрепена и от други сдружения, като Zobele и Kaufland. Целта на самодейността е справяне с безразборното изхвърляне на боклуци от жителите в природата. Нейният триумф е напълно подвластен от това тя да бъде възприета от популацията и да бъде подкрепена интензивно от институциите, считат от Hanon.

Проблемът с отпадъците е основен и съгласно министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който също участва на срещата. На брифинга той съобщи, че министерството се е заело с промяна на ръководството на отпадъците, като упованията са от следващата година да проработи една напълно нова система. Нейната цел ще е да задължи общините да подемат сполучливи начинания за понижаване на депонирането на боклуци и доста увеличение на разделното им събиране и преработване. От изключителна значимост е и изчистването на нерегламентираните сметища, като Сандов съобщи, че Министерство на околната среда и водите има финансовите принадлежности - европейски и национални, с които да подкрепя общините в изчистването. Самият развой няма да приключи с тяхното пречистване, а се плануват и планове за регенерация на териториите и тяхната рекултивация.
Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР