Цялата история на семейство Кирил и Линда Петкови разказа премиершата

...
Цялата история на семейство Кирил и Линда Петкови разказа премиершата
Коментари Харесай

Съпругата на Кирил Петков с пикантни подробности за семейството

Цялата история на семейство Кирил и Линда Петкови описа премиершата пред канадското издание National Post. То разгласява обширна публикация за пътя на първото семейство у нас от Канада до България. За рекламната публикация заяви самата Линда с пост във фейсбук страницата си. Тя пусна и линк към материала, отдаден за тях, и написа: " National Post ".

Статията носи хвалебственото заглавие " Bulgaria has high expectations of its Canadian first couple " ( " България има огромни упования към първата си канадска двойка " ).



Линда МакКензи е родена през 1979 година в Отава. Тийнейджърските си години прекарва в Кортеней, Британска Колумбия - малко градче на половината път до Ванкувър. Сега семейството й е Петкова, има лична сладкарница и живее със брачна половинка си и двете си деца, третото е към този момент в университета, споделя изданието.

Нищо особено. Освен че мъжът, с който се е срещнала в Университета на Британска Колумбия, и за който по-късо се омъжва - Кирил Петков, през днешния ден е министър председател на България.

Преди запознанството й с Кирил в края на 90-те Линда в никакъв случай не е напускала Северна Америка и не знае нищо за България - 7-милионна страна в Източна Европа.

" Каза ми, че (България) е на север от Гърция и аз не бях сигурна дали е по този начин. Но тогава в никакъв случай не съм си мислила, че ще се преместя да пребивавам там, и нямаше изключително значение. Просто го харесвах ", споделя Петкова пред National Post.

Петков и фамилията му емигрират във Виктория, столицата на Британска Колумбия, когато е 14-годишен. В университета той е добър другар с близначката на Линда МакКензи. Петков и брачната половинка му стартират да излизат, когато тя е втора година в UBC.

Животът потегля бързо за младата двойка. Женят се, когато са на 20. Тогава се ражда и първата им щерка - Ванеса, седмица преди четвъртата им година в университета.

След като Петков приключва компетентност " Търговия " напролет на 2001 година, младото семейство отива на екскурзия в България и в продължение на 10 седмици обикалят страната с ладата на родителите му.

" Беше като меден месец - със брачна половинка ми и със страната ", споделя Петкова.

Петков стартира работа за канадската компания McCain Foods в Брюксел, Белгия. Там Линда приключва и икономическото си обучение, което прекъсва след раждането на Ванеса. Петкови прекарват 2 година в Брюксел преди Кирил да бъде изместен в Торонто. След това прекарват 2 година в Кеймбридж, Масачузетс – там Петков прави магистратура по бизнес администрация в Харвард, а тя работи като теоретичен помощник в университета.

След 2 година в Съединени американски щати, Петкови обмислят да се реалокират да живеят в България за няколко години и да видят накъде ще ги отвее вятърът. Петков стартира работа в София като шеф на първия в страната огромен търговски парк. Но брачната половинка му се връща за малко на остров Ванкувър.

" Не се усещах задоволително удобно да родя в България, по тази причина се реалокирах за 2 месеца при родителите си ", сподели Линда, имайки поради втората й щерка Ема. Семейството напуща Канада, с цел да отиде в България, когато момиченцето е едвам на 5 седмици, незабавно щом паспортът й е публикуван.

" През 2007 година множеството българи, изключително по-възрастните, не говореха британски. Нямаше и доста курсове по български език или образователни запаси по това време. В българския се употребява кирилицата, както и в съветския. Те имат доста повече времена от нас, както и мъжки и женски жанр, които още греша. Правя неточности, само че българите правят оценка напъните. Толкова са сюрпризирани, че някой от Канада се пробва да го научи ", прибавя тя.

Петкова споделя и опита си в връзката с таксиметровите водачи: " Във всяко такси, в което се качвах, бяха като " О, знаеш ли Иван от Торонто? Той е мой братовчед. Много в занимателно, че ти си тук, а той е там ".

Не е учудващо любознанието на таксиметровите водачи. През последните 30 година след рухването на комунизма и отварянето на границите има голям отлив на жители от България, написа още National Post.

Петкови счупват стериотипа, премествайки се у нас. След работата в комерсиалния парк Петков прави лична компания-  ProViotic, която създава първият в света пробиотик от кокиче.

Той е препоръчван от известни персони като Опра Уинфри и Новак Джокович. Бизнесът на Петков дава на фамилията финансова самостоятелност и той насочва вниманието си към „ идващото потомство “. Започва да води харвардски курсове по стопанска система в Софийския университет.

През 2012 година се ражда третата им щерка - Ани. След идването им в България Петкова се заема с доброволчество, работи за НПО-та, а по-късно се занимава с онлайн продажби за американска компания. Нищо не пасва - тя е заседнала в всекидневието и не се усеща щастлива: " Не бях работила на цялостен работен ден от 7 години...Исках да се откажа и не знаех какво друго мога да направя ".

В свободното си време Линда пече. Донякъде й се постанова, защото година откакто идва в България открива, че има проблеми с щитовидната жлеза поради глутена. Няколко години по-късно открива, че и дъщерите й имат същия проблем.

" Тук нямаше никакви храни за тях, тъй че аз започнах сама всичко от нулата “, споделя тя.

Освен това щерка й Ема има диабет.



Петкова не се сблъсква за първи път с този проблем. Майка й - Маргарет МакКензи, страда от глутенова нетърпимост и е диетолог, основала е сама собствен микс от брашно, с който да пече разнообразни артикули. Така Линда има елементарен достъп до предписания за себе си и дъщерите си, а приятелите ѝ стартират да я молят да прави печива за рождените дни на децата им.

" Всички ми споделяха, че би трябвало да си отворя пекарна. И преди 3 години и половина отворих ", споделя брачната половинка на премиера.

Петкови купуват дребен магазин за белгийски шоколад, подреждат кухнята и Линда стартира да прави сладкиши. Така се заражда „ Амели Суийт Шоп “ – пекарна с артикули без глутен. Съпругата на премиера предлага и деликатеси за хора, които съблюдават веган- и кеторежими.

Веднъж позната на позната на Петкова я пита за какво не се запише за MasterChef Bulgaria. Петкова не гледа доста телевизия и не е наясно с българската версия на предаването, само че си споделя – „ Защо не? Поне ще бъде добра реклама за сладкарницата ".

Линда имаше обещаващ старт в изданието от 2020 година Тя е класирана в топ 16, само че присъединяване й завършва с готвенето на паста - това да не яде глутен се оказва минус. Линда приключва 13-а от 16-те финалисти.

Но тя се впуска напълно на български в предизвикването и съумява да реализира рекламата, която цели.

През 2021 година Петков е определен за министър на стопанската система в служебното държавно управление на Румен Радев. Затова той би трябвало да се откаже от канадското си поданство.

" Гимназията и университетът в Британска Колумбия са едни от най-ценните ми мемоари. Разбира се, там се срещнах и с Линда. Всеки път, когато си мисля за Канада, имам приятни мемоари от по-ранния ми живот и началото на кариерата ми. Връзката ми с Канада е към момента в сърцето ми ", споделя Петков.

" За мен това да се откажа от канадското ми поданство беше избор, който трябваше да направя. Но откогато желаех да сменя страната, в която пребивавам, това беше цената, която трябваше да платя. "

" Невероятно е да мислиш, че 7 милиона души - техният живот може да бъде усъвършенстван от работата ти. Това е невероятна опция и голяма отговорност ", признава Петков.

Той е горделив от жена си, която несъзнателно се е оказва и политически актив: " Една жена ми сподели. Знаеш ли за какво ще гласоподавам за теб?... Защото видях, че жена ти прави торта със личните си ръце предходната неделя. Не съм виждала съпруги на министри по този метод. "

Линда МакКензи към този момент е у нас от към 14 година и усеща България като по-голям дом от Канада.

„ Семейството ми липсва, само че се усещам като чужденка, когато се завърна – просто тъй като методът на живот там е друг “.

" В България има това чувство за безпорядък и независимост, което го няма в Канада. Имам Амели - нещо, което надали щях да имам в Канада, или най-малкото по какъв начин да се сдобия с бизнес... Не знам дали щях да имам финансовата опция или куража за това ", споделя тя.

Но тя съумява. Петков споделя, че Амели е смяната, която съумява да направи брачната половинка му в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР