Цялата енергийна политика на ЕС ще се промени. Големият въпрос

...
Цялата енергийна политика на ЕС ще се промени. Големият въпрос
Коментари Харесай

Енергийната политика на ЕС ще се промени, но в каква посока

" Цялата енергийна политика на Европейски Съюз ще се промени. Големият въпрос е в каква посока ".

Това мнение изрече пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Според него поръчките на европейските страни да се откажат от доставките на газ и нефт от Русия наподобяват забавно, тъй като, в случай че е толкоз елементарно, е можело да се случи до момента.

" Това значи, че е обвързвано или с софтуерни проблеми, или с финансови проблеми. Дали европейските страни са склонни да понесат някакво страдалчество под формата на по-ниски доставки или по-високи цени, или и двете, или това е по-скоро невъобразим сюжет ", разяснява той.

Стайков позволи, че това може да се случи поради форсмажорната обстановка сега.

По думите на анализатора в момента пазарите включват голяма рискова съставния елемент, която е обвързвана с войната в Украйна.

" Колкото по-дълго продължи спорът и колкото по-дълбоки са отрицателните резултати от него, толкоз повече пазарите ще се опасяват и това ще се отрази на цените ", каза той.

Калоян Стайков уточни, че за идващия интервал, в който би трябвало да се нагнети газ в хранилищата, остава въпросът от кое място ще е обезпечен този спомагателен газ.

" Общото въодушевление в Европа е, че огромната разлика ще пристигна от полутечен газ, ще се усили в някаква степен вътрешното произвеждане и вероятно - импорт от Норвегия. Дали това ще стане и на каква цена - остава да забележим ", добави анализаторът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР