Цяла България скърби за големия актьор, легендата на българското кино,

...
Цяла България скърби за големия актьор, легендата на българското кино,
Коментари Харесай

България скърби за Стефан Данаилов

Цяла България скърби за огромния артист, легендата на българското кино, държавник и политик проф. Стефан Данаилов. Той ни напусна на 76 години след тежко боледуване. С едноминутно безмълвие депутатите сведоха глава пред паметта на своя сътрудник и другар. " Общуването с проф. Данаилов беше същински празник. Ще го запомним с неговото омагьосване, гений и артистичност. Той построи завладяващи облици както на сцената, по този начин и в знакови за филмовата история екранни творби, за които получи топлото самопризнание и любов на целия народ ", съобщи парламентарният началник Цвета Краянчева.

" България загуби един от огромните си синове. Стефан беше огромен българин, обичан и почитан от милиони хора. Той беше галактика от гений, страст и мъдрост. Българска социалистическа партия загуби една от най-авторитетните си персони и опора. След гибелта на баща, той стана мой втори татко. Загубих го. Ламбо, обичам те толкоз доста. Ще ми липсваш. Почивай в мир ", съобщи през сълзи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя напомни, че в доста сложни моменти за партията проф. Данаилов е бил гласът на разсъдъка. " Той ни събираше и обединяваше, помагаше ни да взимаме най-правилните решения. Винаги намираше време и сили да помогне на младите сътрудници ", акцентира Нинова. " Почивай в мир, Ламбо! Думите се губят в този миг. Светла ще е паметта за теб постоянно! Дълбок реверанс! ", написа в обществената мрежа водачът на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов.

" Личности като Стефан Данаилов са със лична светлина и постоянно остават в сърцата на хората. Нека да го запомним с многото невероятни функции, които остави, и с голямото му сърце ", прикани актрисата и народен представител от " Българска социалистическа партия за България " Нона Йотова. " Загубата е голяма за цяла България. Той помагаше доста на студентите си и на всички към себе си. Нека го запомним с доста невероятни функции, които остави, и с голямото му сърце ", акцентира сътрудника й от ГЕРБ Евгени Будинов.

" Със Стефан Данаилов си отива една ера! Скърбя надълбоко за един огромен гений, за един огромен артист и безценен мой другар. Неговият въздух ще ми липсва доста, само че духом постоянно ще сме дружно! Сбогом, Стефане! ", написа ръководителят на комисията по просвета Вежди Рашидов.

" Паметта на Стефан Данаилов ще бъде образец за генерации наред. Познавам го като дълготраен депутат и министър на културата. Впечатлен съм от неговото наличие, възторг и хъс. Неговата памет ще бъде образец за генерации наред. Стефан Данаилов е легенда на българското кино, легенда на българския парламентаризъм ", съобщи доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

" Стефан Данаилов беше капитал за българската нация. Мъже като него се раждат един път на 100 години. Велик мъж освен като артист, а като човек ", сподели Славчо Атанасов от " Обединени патриоти ".

" Едно име, което няма да остане във " през вчерашния ден ". Едно от значимите лица на Българска социалистическа партия, което се откроява, провокира духовните сили, активизира и изисква честност към блян и истина. Обичан от всички, надарен, неотразим и рационален, зависещ на волята да е потребен на хората и България, персона с позиция и отстояване на решения, той ще продължава да ни води по пътя към благоденствие на обществото, на борбите за правдивост. Чисто и свято е неговото дело - завет за всеки от нас. Вярата и ведростта му е знак, който има живот в бъдещето. Поклон, скъпи другарю Данаилов! ", написаха от Клуб " Леви публицисти ".

Редица представители на културните среди, актьорската колегия, даже обичаният му тим ЦСКА също показаха болката си от загубата му. " Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за функциите, за уроците, за надарените възпитаници, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните ", простиха се с Ламбо от Съюза на артистите в България.

В Народно събрание на Българска социалистическа партия на " Позитано " 20 в София е завършен ъгъл в памет на Стефан Данаилов, има и книга за съболезнования.

Прощаваме се със Стефан Данаилов на 2 декември, понеделник, в 11 ч. в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Стефан Данаилов (1942-2019) е един от най-обичаните български артисти. Има повече от 150 функции в театъра и киното, дълготраен учител по актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ, министър на културата в държавното управление на Сергей Станишев от 17 август 2005 година до 27 юли 2009 година, избиран за депутат от Българска социалистическа партия в шест Народното събрание, в това число и в сегашния.

Още като дете взе участие в игралния филм " Следите остават " (1956). Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1966 година Обучава се при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Веднага след дипломирането си е назначен в Пловдивския спектакъл.

Първите му функции в киното са във филмите " Понеделник заран ", " Морето " и " С мирис на бадеми ". Добива известност още с появяването си във кино лентата " Първият пощальон ", само че необятната му популярност идва с присъединяване в " На всеки километър " (1969).

През 1973 година се причислява към Театър " Българска войска ". От 1979 година става част от трупата на Народен спектакъл " Иван Вазов ". На сцената основава повече от 100 театрални функции. Заснема над 80 кино лентата, сред които незабравимите " Дами канят ", " Обич ", " 24 часа дъжд ", " След края на света ", " Октопод ", " Търновската кралица ", " Допълнение към Закон за задълженията и договорите ", " Черните ангели ", " Понеделник заран " и мн. други Навсякъде оставя незабравими облици.

От 1994 година е съосновател и вицепрезидент на фондация " Авансцена ", а от 1996 година е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски спектакъл.

От 1988 година е учител по актьорско майсторство в НАТФИЗ, става доцент през 1996 година, професор през 1999 година Обучава 8 випуска и повече от 250 артисти за трагична сцена.

Данаилов има голям брой награди от национални театрални и кино фестивали. Отличен е за най-хубава мъжка роля в " Князът " и " Черните ангели " на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 година Определен е за най-популярния артист в Чехословакия за 1976 година През 2002 година получава медал " Стара планина " и премията " Паисий Хилендарски " за извънреден принос в българската просвета. Носител е на " Икар " за 2005 година и десетки други оценки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР