Цветни класни стаи, в които чиновете се местят от децата

...
Цветни класни стаи, в които чиновете се местят от децата
Коментари Харесай

Оценките в училище зависят и от класната стая

Цветни класни стаи, в които чиновете се местят от децата съгласно дилемите, меки постелки на пода и барбарони по коридорите, тихи кътове за другарство, зеленчукови градини и спортни уреди в двора, съвременно оборудвани кабинети по профилираните предмети - със скелети, микроскопи, китари и така нататък.. Макар твърде малко, и у нас към този момент има такива учебни заведения. Те са разбрали смисъла от това да влагат не просто в материална база, а в образователна среда, която повдига духа и подтиква любознателността.

Класна стая за по-висок триумф

Международни проучвания демонстрират значителна връзка сред развиването на децата и образователната среда. Нивото на самоконтрол на децата се усилва, когато просветителната среда дава опция за разпоредителност и може да бъде променяна от всяко едно дете, посочват експерти на Световната банка в отчет по тематиката, ориентиран към България. Психологическият климат в учебно заведение също зависи от средата - по-доброто вътрешно обмисляне може да помогне за понижаване на нападателните прояви и за възстановяване на резултатите на децата в дълготраен проект, изключително измежду деца в неравностойно състояние.

Специалистите поучават просветителната среда да бъде тясно обвързвана с прилаганата образователна стратегия, да е разнообразна и отворена - с места за другарство на огромни и дребни групи, с гъвкави места за учене, пространства за релаксация и независимост на придвижване за децата, които да имат достъп до оптимално огромно пространство и да могат да го употребяват когато и да е за разнообразни образователни действия или игра.

" Сградите на детските градини в Дания нормално са с 40% по-малки като цяло от тези в Русия (около 10 кв.м на дете срещу 20 кв. м). Въпреки това, по този начин нареченото " интензивно пространство "  е до 4 пъти по-голямо в актуалните датски предучилищни институции спрямо стандартните общоприети детски градини в Русия: 7-8 кв.м на дете против 2.5 кв.м ", дават за образец от СБ, добавяйки, че дейните пространства влияят върху развитието на обществените умения и творчеството, както и върху понижаване на споровете и повишение на самочувствието.

Някои параметри на физическата просветителна среда могат да повлияят и на университетските достижения на децата. Според изследването " Smart Classroom ", извършено в английски учебни заведения, 16% от смяната в университетските резултати зависи от характерностите на класната стая (светлина, температура, качество на въздуха). Друго изследване измежду над 6000 шефове на учебни заведения в Австралия и Нова Зеландия пък демонстрира, че в случай че учителят употребява насрещен метод в обичайната класна стая, учениците демонстрират по-ниски резултати във връзка с задълбоченото учене. Ако обаче поправя педагогическите подходи и обезпечи по-добро взаимоотношение, се регистрират по-високи резултати.

Къде сме ние?

Много от нашите учебни заведения към момента са закрепостени в 20-и век. Мнозина шефове карат по инерция и гледат единствено дефицитите в бюджета си, вместо да търсят промени, които не костват нищо, само че пък дават положителни резултати - да вземем за пример разбъркването на чиновете по този начин, че децата да не гледат гърбовете на съучениците си, а да се гледат едно друго. 

Неразбиране има и на национално равнище. МОН има солидни данни за ремонтите и финансовите вложения в учебните заведения, само че не е ясно дали се ползва нов концептуален метод при тях, пише в отчета на СБ. Според него България изостава измежду страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз във връзка с подкрепящата ученето инфраструктура, а сред обособените райони има разлики.

" Като че ли към момента не се схваща какъв брой е значимо учениците да се усещат комфортно в учебно заведение ", споделя шефът на 51-во СУ в София Асен Александров, който е измежду пионерите, инвестиращи непрекъснато в нова и съвременна просветителна среда. " Във всичко, което вършим, търсим уюта. Не мога да си показва учебно заведение, в което, като излезеш в междучасие, няма къде да седнеш ", споделя той. В двора на 51-во има пейки за най-малко 80 деца по едно и също време, а на всеки етаж са сложени по няколко по-големи пейки от палети. " Една такава скамейка коства 200 лева, ние имаме 20, т.е. нужни са към 4-5 хиляди лева дружно с възглавничките, на които децата могат да се облегнат комфортно - поносимо за един учебен бюджет ", споделя той. Наскоро Александров е купил и 80 столчета-масички, каквито видял в Литва и които могат елементарно да се придвижват и бързо да се трансформират и в чинове - прекомерно комфортни за учене на открито, когато времето разрешава и както нееднократно възпитаниците му са учили уроците си.

" Мебелите би трябвало да са леки и функционални, да могат да се реалокират даже от учениците. В занималните ни е по този начин - те може да се подреждат в кръг, в дъга - съгласно дилемите. Имаме и меки постелки на пода, на които децата могат да полегнат - съгласете, че те имат потребност от това при престой в училище от 9 до 17 ч. ", споделя още Александров. В учебното заведение има СТЕМ кабинети по математика, информатика, химия, физика, биология и география, кътове с книги в коридорите, параклис, оранжерия, даже курник в двора и бягаща пътека за учителите. По думите му децата имат потребност от многообразие и придвижване, а повечето свободни пространства стимулират творчеството им и помагат да се социализират по-лесно. 

" Училището ни е малко, селско, средищно - със 135 възпитаници, от които извозваме 24. Всички те са от турски или ромски генезис и нямат технологии у дома. Стремежът ни беше да разнообразим средата на образование, да вдъхнем живот на остарялата постройка и тя да стане по-ведра ", споделя шефът на ОУ " Хр. Ботев " в с. Мъглен Зорка Петрова за времето, когато е кандидатствала за построяването на СТЕМ център по национална стратегия на МОН. Центърът към този момент е подготвен и учебното заведение има съоръжение, модулни маси и програмен продукт за осъществяване на модерни новаторски часове. Еуфорията първоначално била много голяма - уроците станали по-интересни за децата, а те самите станали по-отговорни и дисциплинирани.

Предай нататък

Сред модерните училища у нас е и ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията " в Бургас. Някогашният дом за деца, лишени от родителска грижа, който е носил същото име, претърпява цялостна трансформация благодарение на общината и европейски план. Вече 5 години то посреща учениците си в креативна атмосфера - атрактивни класни стаи със смели интериорни решения, комфортни чинове, озеленени коридори с места за отдих, меки " барбарони " за почивка и други

Има с какво да се похвали и приблизително училище  " Хр. Ботев " във Враца. Всеки профилиран кабинет в него е неповторим - в кабинета по биология под учителската катедра е вграден аквариум с декоративни рибки, кабинетът по география е изрисуван с галактически тела и звездно небе, този по история прилича повече на музей с каменни колони, фрески и старинни предмети, а по химия е като дребна лаборатория за опити. Във виртуална STEM лаборатория по биология, анатомия и здравно обучение пък учениците се образоват с холограмни репрезентации.

Виcoĸитe тexнoлoгии и пpиятнaтa aтмocфepa ĸapaт дeцaтa дa yчaт на драго сърце и в СУ " Хр. Ботев " в Карнобат. Училището разполага с интернет на всички места, съвременни преносими компютри, чудесно оборудвани кабинети по биология и химия, цвeтeн ĸoмyниĸaциoнeн ĸът, ĸoнфepeнтнa зaлa с мyлтимeдия и тъчcĸpийн eĸpaни, в която се пpaвят пpeзeнтaции нa yчeничecĸи пpoeĸти, пpoжeĸтиpaт ce ypoци и oбpaзoвaтeлни филми. " Πpeди бeшe дocтa пo-мpачнo, cъc cиви cтeни. Сега е като втори дом ", paзĸaзвa пpeд Hoвa тв yчeничĸaтa Koнcтaнтинa. Новата среда е повлияла и на оценките на учениците - нa външнoто oцeнявaнe през 2018 година peзyлтaтитe им са били c eднa eдиницa пoвeчe oт миналата година, същия триумф отбелязали и на дъpжaвнитe зpeлocтни изпити. 

Остарели правила

Промяната на средата постоянно се сблъсква с проблеми с пожарната, която има избрани условия за коридорите и стаите. " По коридорите не би трябвало да има места за сядане. Трябва да има бетон и железа. Ходил съм доста пъти в чужбина - там по какъв начин мебелите по коридорите не са проблем ", чуди се Асен Александров. От международната банка също са забелязали този проблем, заради което предлагат да преразгледаме съществуващите санитарни, строителни и противопожарни стандарти, с цел да дават отговор на актуалните трендове в образователната среда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР