Цветан Цветанов има притеснения за честността на изборния процес. Затова

...
Цветан Цветанов има притеснения за честността на изборния процес. Затова
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Служебен кабинет би могъл да проведе честни избори

Цветан Цветанов има терзания за честността на изборния развой. ”Затова би трябвало да има някаква гаранция, че изборният развой ще бъде почтен, ще бъде транспарантен и може би по тази причина фактически един длъжностен кабинет би могъл да организира едни почтени избори, или най-малко по-честни от тези, които биха могли да бъдат извършени в този момент.
Усещането е такова в обществото, на база тази ескалация и пазенето на властта непременно ", съобщи той пред БНР.

" Ситуацията, в която се намира страната - институционална и политическа рецесия, води до тежко опълчване. На вчерашните митинги имаше избрани групи, които бяха и провокатори, сътвориха друго чувство за митинга. Целта беше да се неглижира демократичната общественост на образованите, на хората, които желаят смяна и на хората, които са излезли непринудено и желаят да поддържат справедливостта и смяната на обстановката, която има през днешния ден в страната ", разяснява Цветанов, някогашен заместник-председател на ГЕРБ, в този момент ръководител на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност.

Полицията трябваше самостоятелно да изведе от митинга провокаторите и по този метод щеше да се отслаби напрежението. Трябваше да има изпреварваща информация за сходни групи от хора, които ще отидат и ще вземат участие в този митинг, тъй като те никога нямаше да изразят своите демократични възгледи по метод, по който го вършат интелигентните, образованите и младежите на митинга, разяснява Цветанов.

" Управляващите са в най-благоприятната обстановка от създалата се през вчерашния ден ескалация на напрежението, тъй като и през днешния ден виждаме позицията на българския парламент и категоричността да не се подава оставка. Тези вълнения, които станаха нощес, са задоволително мощен претекст да се резервира стабилността на страната ", добави Цветан Цветанов.

Той счита, че с обръщението си към депутатите президентът е посочил, че няма да има разговор, а демонстрацията, която е направило ръководещото болшинство, напускайки пленарната зала, демонстрира, че и те ще употребяват същия метод по отношение на президентската институция.

" Това е главната цел на днешното ръководещото болшинство и на статуквото - опазване на властта в границите на този парламент, изкарване на цялостен мандат на държавното управление и осъществяване на постоянните избори от настоящето ръководство ", акцентира Цветанов.

Според него да се трансформира Изборния кодекс 3-4 месеца преди провеждането на постоянни избори е " огромна неточност, тъй като изпълнителната власт не съумява да извърши уговорките си за гарантиране на изборния развой, изключително с машинното гласоподаване ".

" Затова постоянно в 12 без 5 желаят да трансформират изборното законодателство, с цел да се оправдаят с някакви други механически проблеми ", разяснява още Цветанов.

Това, което сега витае в обществото и е оценка на демократично мислещите жители съгласно Цветанов е, че доверието в легитимността на сегашната власт и доверието в легитимността на държавното управление да организира почтени избори с всеки минал ден понижава.

Заявените позиции на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи вършат невероятно да има консенсус за нова Конституция и привикване на Велико национално заседание, уточни Цветанов.

" За всички стана ясно, че всичко това, което се прави сега, то е единствено с цел да се отклони вниманието, да се удържи мандата и да се стигне до провеждането на постоянни избори в този кабинет и с изискванията, които те желаят да наложат. ", счита политикът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР