Цитрусовите плодове са навлезли в рациона на всеки от нас,

...
Цитрусовите плодове са навлезли в рациона на всеки от нас,
Коментари Харесай

Полезните свойства на цитрусите

Цитрусовите плодове са навлезли в рациона на всеки от нас, освен тъй като са доста вкусни, само че и и заради обстоятелството, че са извънредно потребни за организма. Ползите от цитрусите са в действителност доста и точно на някои от тях ще обърнем внимание в идващите редове.

Едни от най-популярните са портокалите, лимоните, грейпфрутите и мандарините. При постоянна консумация те оказват помощ да се предотврати развиването на редица болести и служат като профилактика против доста разнообразни заболявания. Те са и незаместим източник на витамин С за организма, само че дружно с това са богати на витамини от група В, А, Е, PP, фолиева киселина, антиоксидантни и бета-каротин.

1. Насърчават отслабването

Цитрусовите плодове оказват помощ да се преборите с непотребните килограми, защото имат ниска калоричност. Именно по тази причина, в случай че сте решили да спазвате някаква диета, тогава те наложително би трябвало да участват в менюто ви.

В 200 грама от тях се съдържат единствено 80 калории. Може да стартирате деня си с чаша прясно изстискан фреш от цитруси, с цел да се заредите с сила за целия ден. Задължително обаче преди този момент е значимо да сте хапнали нещо, защото е нездравословно да ги консумирате на гладен корем.

2. Намаляват равнищата на холестерола

Редовното ядене на цитрусови плодове спомага за намаляването на неприятния холестерол. Именно по тази причина са изключително потребни при хората, които имат сходни здравословни проблеми, само че и могат да се одобряват с чисто профилактични цели.

3. Подобряват работата на сърцето

 Свойства на грейпфрута

В тях се съдържат значително количество калий и магний, които потвърдено усъвършенстват работата на сърдечно-съдовата система. И с цел да е оптималната изгодата, можете да ги консумирате направи с бялата ципа. Ако обаче пиете медикаменти срещу хипертония или някакви антибиотици, тогава е противопоказно да ядете грейпфрут. В този интервал можете да замените този плод с други цитрусови.

4. Заместител на слънцето през зимата

Както всеки знае, точно слънцето е най-силния източник на витамин D за организма. Той се съдържа и в цитрусовите плодове и точно по тази причина в зимните месеци е добре да увеличите потреблението им, когато слънчевите лъчи не са задоволителни, с цел да покрият естествените потребности на тялото ни.

5. Подобряват имунитета

През студените месеци се усилват респираторните болести и настинките. Доказано е обаче, че чудесно средство за профилактика в този случай са точно цитрусовите плодове, които закаляват имунната отбрана на организма. Наличието на огромно количество витамин С в тях оказва помощ и за по-бързото възобновяване.

6. По време на менструация

 Цитруси при менструация

Доказано е, че тези плодове усъвършенстват кръвосъсирването, защото са богати на витамин К. Заедно с това защищават от импровизиран аборт и прибързано раждане, по тази причина са изключително потребни за бъдещите майки.

7. Подобряват настроението и храносмилането

Днес огромна част от хората водят забързан метод на живот, подлагайки организма си на мощен стрес и меланхолия. Част от потребните свойства на цитрусите включват по-добро храносмилане и по-добро въодушевление, освобождавайки тялото от непотребния стрес.

8. При дихателни проблеми

Те усъвършенстват почистването на бронхите от другите прахови замърсители. Само една чаша сок от цитрусови плодове ще помогне за ефикасното разчистване на дихателната система. Освен това, плодовете са богати на аминокиселини, които са потребни при астма, бронхит, трахеит.

9. За здрава кожа и коса

 Полезни свойства на лимона за здравето

В тази безконечна борба на дамите за блестяща коса и чиста кожа лимоните са един от най-верните помощници. Те могат да ви оказват помощ да се избавите от пърхота, както и са потребни при разнообразни екземи.

Цитрусовите маски за лице като цяло вършат кожата гладка и сияйна. Интересен факт е, че в натуралния си тип през есента витамин С се съхранява единствено в цитрусовите плодове. Затова те са извънредно потребни освен за здравето, само че и хубостта на всяка една жена.

10. Почистват организма

Цитрусовите плодове са потребни за диабетиците, защото намаляват равнищата на кръвната захар. Заедно с това са извънредно дейно средство за детокс на организма и форсират процеса на изгаряне на мазнините в тялото.

Цитрусовите плодове са същинско богатство, което може да усъвършенства доста нашето здравословно положение. Същевременно с това могат да ни оказват помощ да се оправим с редица здравословни проблеми, защото имат извънредно доста потребни свойства.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР