Цифровизацията и споделянето на данни ще дадат възможност на европейските

...
Цифровизацията и споделянето на данни ще дадат възможност на европейските
Коментари Харесай

Как технологиите ще бъдат в помощ на здравната система?


Цифровизацията и шерването на данни ще дадат опция на европейските системи за опазване на здравето и медицинския бранш. Smart Health изследва по какъв начин тази електронна гражданска война разрешава на здравните компании да подобрят своите артикули и да оферират по-добри услуги, написа Евронюз. 

Използване на данни

Огромни количества медицински данни се генерират в Европа всеки ден. Но огромна част от тази информация не е максимизирана до цялостния си капацитет. Така нареченото Европейско пространство за здравни данни стартирано през май тази година от Европейската комисия, се стреми да промени това, като направи здравните данни по-достъпни както за пациенти, по този начин и за медицински експерти както вкъщи, по този начин и в чужбина. Освен това се стреми да сътвори вярната среда за безвредно потребление на тази информация, с цел да насърчи научните проучвания и нововъведенията.

Различни типове данни

Данните, свързани със опазването на здравето (като консултация с лекар), са известни като първична приложимост. Вторичната приложимост се отнася до информация, която се обработва при строги условия за сигурност и дискретност, да вземем за пример при правене на политики или възстановяване на артикули за опазване на здравето.

Health Level Seven е набор от интернационалните стандарти, употребявани за даване на насоки при прекачване и шерване на данни сред разнообразни снабдители на здравни услуги. Споделянето на медицински данни се преглежда като един от най-хубавите способи за поощряване на растежа в бранша на цифровото опазване на здравето, защото би трябвало да се преодолее настоящата фрагментация на здравните стандарти в Европа.

„ На европейския пазар секторът на електронното опазване на здравето и фирмите са изправени пред разнообразни трудности. Всъщност секторът на електронното опазване на здравето съставлява фрагментиран пазар и това е в ущърб на европейските жители, за разлика от това, което се случва в Съединените щати и Азия “, сподели Александър Берлер, шеф за стратегическо бизнес развиване, IHE Catalyst AISBL. 

Понастоящем европейският пазар на цифрово опазване на здравето е на стойност към 40 милиарда евро и е на път да продължи да пораства.

Компании като Gnomon Informatics – експерт по цифрови здравни артикули. Мениджърът за продуктово развиване на компанията, Корина Пападопулу, споделя, че координираният продан на данни би основал общоевропейски пазар, който ще бъде от изгода както за пациентите, по този начин и за бизнеса.

„ Моделирането на медицински данни е жизненоважно за европейските жители, както и за останалата част от света. Един пациент може да има всички свои медицински данни и медицински отчети на едно устройство. По този метод те могат да имат данните със себе си, когато пътуват през разнообразни страни, и могат да ги споделят във всяка клиника и с всеки доктор, който пожелаят. “

Подобряването на оперативната съгласуемост сред доставчиците на здравни услуги в цяла Европа също би трябвало да понижи дублирането, да вземем за пример когато става въпрос за медицински проби. Това би трябвало да има позитивен резултат както върху разноските за опазване на здравето, по този начин и върху следенето на пациентите съгласно основния изпълнителен шеф на Gnomon Informatics Костис Кагелидис. 

„ По отношение на архитектурата, потреблението на европейско пространство за данни е верният метод за системите за електронно опазване на здравето. Той дава тенденция, позволявайки на Европа да сътвори електронна здравна промишленост и качествени услуги "

Цифрови здравни системи

Свързването на медицинските и цифровите екосистеми разчита на оперативна съгласуемост, позволяваща на ИТ системите да четат, употребяват и обменят данни. Следващата стъпка ще бъде координиране на структурата на изречението – във връзка с това по какъв начин се получава информацията.

След като бъде изцяло внедрено, Европейското пространство за здравни данни би трябвало да отвори европейския здравен пазар и да разреши на дребните и междинните компании да работят между тях за създаване на новаторски нови артикули.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР