Цифровата трансформация на индустрията има голям потенциал за създаване на

...
Цифровата трансформация на индустрията има голям потенциал за създаване на
Коментари Харесай

Предизвикателството пред икономиката е дигитализация на индустрията

Цифровата промяна на промишлеността има огромен капацитет за основаване на работни места, повишение на продуктивността и конкурентоспособността на предприятията. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов на Конференция на тематика - Индустрия 4.0 – Предизвикателства и последствия за икономическото и общественото развиване на България, проведена от Българска стопанска камара и Фондация „ Фридрих Еберт “. „ Ефектът от дигитализацията ще бъде по-бърз стопански напредък по-високи равнища на добавена стойност и конкурентоспособна стопанска система “, сподели още той.

Борисов посочи, че значима основа за дигитализацията на промишлеността в България е един мощен ИКТ бранш, като цитира данни на ЕВРОСТАТ, съгласно които брутната добавена стойност на ИКТ бранша в страната ни е на стойност 1.14 милиарда евро и нараства стабилно.

Зам.-министър Борисов уточни, че цифровизацията на артикули и услуги, съгласно ЕК може да добави повече от 110 милиарда евро годишни доходи за европейската промишленост до 2020 година По думите му Индустрия 4.0 дава благоприятни условия за огромните и дребните компании, само че доста от тях към момента изпитват компликации да схванат в кои технологии да влагат и по какъв начин да обезпечат финансиране за тяхната цифрова промяна.

„ Създаването на „ Концепция за цифрова промяна на българската промишленост “ и създаване на Стратегия за присъединяване на България в Четвъртата индустриална гражданска война е с огромна значителност, защото страната би трябвало да бъде факторът, който да подкрепи бизнеса и да сътвори по-добрата среда за по–висока продуктивност, водеща до по–бързо обществено икономическо развиване и по-високи заплати “, сподели още Лъчезар Борисов. Той добави, че визията, обрисувана в Концепцията, е към 2030 година България да се разпознава като районен център на цифровата стопанска система посредством внедряване на артикули, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0.

Икономическият заместник-министър акцентира, че неслучайно един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е Цифрова стопанска система и умения на бъдещето, както и бързо осъществяване на целите на политиката във връзка с цифровизацията на индустрията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР