Церемонните по встъпване в длъжност на американските президенти са традиция

...
Церемонните по встъпване в длъжност на американските президенти са традиция
Коментари Харесай

5 любопитни факта за инаугурации на US президенти

Церемонните по встъпване в служба на американските президенти са традиция с богата история. Думата инаугурация  произлиза от латинското inauguratio и значи въвеждане в служба на авгур. С това име в Древен Рим били известни жреците, които предсказвали бъдещето по полета и виковете на птиците, както и по някои небесни феномени. За някои забавни и малко известни обстоятелства, свързани с тези церемонии, написа Вести.  

Двете церемонии на Джордж Вашингтон

Няколко американски президенти са встъпили в служба на церемонии, състояли се не във Вашингтон, а в други градове. Сред тях е и първият президент в историята на Съединени американски щати Джордж Вашингтон. Освен това, той е единственият президент, полагал клетва в два разнообразни града. Едната гала се състояла на 30 април 1789 година в Ню Йорк (за първия му мандат), а другата – на 4 март 1793 година във Филаделфия (за втория му мандат. По това време Филаделфия била столица на САЩ). С името на Вашингтон е обвързван и още един любопитен факт: преди началото на първия си мандат той не разполагал с съвсем никакви средства и се наложило да вземе пари назаем, с цел да може да отпътува за Ню Йорк и да участва на своята инаугурация.

Кой е първият президент, решил да пропусне инаугурацията на своя правоприемник?

В продължение на дълги години, Джон Адамс и Томас Джеферсън били близки другари, които дружно помогнали за основаването на декларацията за независимостта на Съединени американски щати. Постепенно обаче връзките им се влошили и двамата се трансформирали в гневни политически съперници. Адамс, който е вторият президент на Съединени американски щати, изгубил изборите през 1800 година точно от Джеферсън. Той решил да не участва на церемонията по встъпването в служба на неговия конкурент и се прибрал в фамилната си плантация в Масачузетс, трансформирайки се в първия американски държавен глава, пропуснал инаугурацията на своя правоприемник (единствените други президенти, решили да създадат това, са Джон Куинси Адамс, който е наследник на Джон Адамс, през 1829 година и Андрю Джонсън през 1869 г.).

Тази история въпреки всичко има щастлива развръзка. През 1811 година Адамс споделил по време на събитие, проведено от самия него, че постоянно е обичал Джеферсън. Думите му достигнали до президента, който споделил: „ Трябваше ми единствено да чуя това, с цел да възродя привързаността си към него и да си спомня за едни от най-скъпите ми мемоари, свързани с Джон “. През идващите 15 години двамата си разменят над 150 другарски писма, в които разискват разнообразни тематики. По подигравка на ориста, двамата умират в един и същи ден – 4 юли 1826 година

Пияният вицепрезидент

През 1865 година Андрю Джонсън положил клетва като вицепрезидент на Съединени американски щати. Церемонията, обаче, въобще не минала безпрепятствено, защото Джонсън бил пийнал. Вицепрезидентът страдал от коремен тиф и преди тържественото събитие решил да изпие няколко чаши уиски, с цел да притъпи болките, които изпитвал. В резултат, той колкото да произнесъл своята клетва, а също така не съумял да взе участие в церемонията по встъпването в служба на новоизбраните сенатори и бил заместен от негов асистент. „ Инаугурацията мина доста добре, като изключим обстоятелството, че вицепрезидентът беше мъртвопиян и се изложи пред Сената, произнасяйки неуместна тирада “, написал в писмо до жена си сенаторът от Мичиган Закария Чандлър. Президентът Ейбрахам Линкълн пък защитил своя вицепрезидент: „ Познавам Андрю Джонсън от доста години. Да, той направи неточност, само че не се тормозете – Анди не е алкохолик. “

Церемония на борда на „ Еър Форс 1 “

Линдън Б. Джонсън е първият и досега единствен президент в историята на Съединени американски щати, положил клетва на борда на емблематичния аероплан „ Еър Форс 1 “. Това се случило на 22 ноември 1963 година – малко откакто станало ясно, че Джон Кенеди е погубен по време на обиколка в Далас. Самата гала, на която участвали общо 27 души, била ръководена от арбитър Сара Хюз – първата жена, управлявала инаугурацията на американски президент. 

Ричард Никсън мразел гълъбите

Ричард Никсън, който встъпил в служба като 37-ия президент на Съединени американски щати през 1973 година, желал церемонията да бъде изцяло безупречна. Той виждал гълъбите като евентуална опасност. За да не разреши на тези птици да помрачат инаугурацията му, той наредил клоните на всички дървета, намиращи се по маршрута, по който неговият конвой щял да премине, да бъдат напръскани със специфичен химикал, който трябвало да прогони гълъбите. За задачата били изхарчени 13 000 $. Крайният резултат, обаче, изненадал всички. Оказало се, че химикалът е токсичен за птиците. Така, вместо няколко гълъба да прелетят над парада на Никсън, събитието било помрачено от злокобната панорама на десетки умрели и умиращи птици, осеяли маршрута на президентския конвой.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР