Цензура на регионалните медии се осъществява най-често чрез сключване на

...
Цензура на регионалните медии се осъществява най-често чрез сключване на
Коментари Харесай

Регионални медии в Благоевград се цензурират чрез финансиране от общината

Цензура на районните медии се реализира най-често посредством подписване на контракти за осведомително обслужване с локалната власт. Тази политика на кметовете се е трансформирала в предписание, а не в изключение. Така се защищават освен от рецензии, само че и от действителни разкрития на злоупотреби.
Студент по Социология в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ е направил забавно изследване, обвързвано с медиите в Благоевград, което показа с Фрог нюз. Младият мъж си е направи труда да разучи кои медии получават месечно заплащане от общината в Благоевград. С тези медии кметът Атанас Камбитов подписва контракти за осведомително обслужване, посредством основано с тази цел общинско дружество.

Кметът Камбитов разпространява активността си като всеки ден залива пощите на медиите с прессъобщения, които те би трябвало да разгласяват. На процедура всички, които имат контракт с общината не смеят да напишат никаква сериозна дума против кмета или общинската администрация. А това значи, че са цензурирани и по този начин на процедура не се отразяват всички гледни точки, а медията не може да бъде справедлива и безпристрастна. В същия миг други медии в Благоевград, които дръзнат да пишат сериозен материал против властта мигновено са атакувани по разнообразни способи.

В изследването си студентът схваща, че има доста недоволства от политически партии и жители, които са пускали сигнали за нередности в общината до разграничи медии, само че те не ги отразяват, с обяснението, че имат контракт с кмета Камбитов.

Така се губи свободата на словото в районните медиите, а от там и в националните, тъй като няма късмет проблем или сигнал да бъдат огласени. В резултат навръх тази политика (Благоевград не е изолиран случаи и в други общини, като Русе да вземем за пример, цензурата е факт) през последните години медийната независимост в страната непрестанно се утежнява. От 36-та позиция, която заемаше България в годишна ранглиста по показателя за независимост на словото, през днешния ден тя е на 111-то място в света от общо 180 страни. България е освен след всички държави-членки на Европейският съюз, само че и след всички страни от Западните балкани.

Фрог нюз потърси информация и кои са медиите или компаниите техни притежатели, които имат подписани контракти с Община Благоевград и какви суми са получили. „ Благоевград фест “ ЕООД е общинското сдружение, основано за разпределение на средства със подписани контракти с медии. Това общинско сдружение в действителност има контракт за медийно обслужване на кмета и администрацията на стойност 200 000 лв. от общинския бюджет, които разпределя към медиите в района. Данните, които получихме импровизирано демонстрират, че съвсем всички не биха си разрешили да кажат гък, тъй като това са средствата, с които устоят медиите си.

· Онлайн изданието struma.com е с контракт за близо 7 000 лв..

· „ Труд медия “ ЕООД - 11 500 лв..

· РРС Благоевград град 2 000 лв..

· „ Бранд медия “ ЕООД 23 500 лв..

· „ Елфи М “ ЕООД 3 000 лв..

· „ Топ медия прес “ 11 000 лв..

· „ Адвъртайз консулт “ ЕООД 17 000 лв..

· „ Кауза про “ ЕООД 9 000 лв..

· „ Ай Ес Джи 2014 “ ЕООД 22 000 лв..

· „ Фокус нунти “ ООД 42 000 лв..

Екип Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР