Централният регион на Млечния път е гъсто и доста оживено

...
Централният регион на Млечния път е гъсто и доста оживено
Коментари Харесай

Астрономи откриха нова популация от звезди край ядрото на Млечния път

Централният район на Млечния път е гъсто и много оживено място. Именно тук откриваме супермасивната черна дупка Стрелец А*, както и голяма централизация на звезди – така наречен Ядрен звезден куп. В рамките на едвам 26 светлинни години има почти 20 млн. звезди. Сега ново проучване (в три обособени изследвания – тук, тук и тук) твърди, че дребна част от тези звезди не са се формирали на това място.

Приблизително 7 % от звездите в Ядрения звезден куп имат много присъщи свойства, които ги отличават от останалите звездни тела. В частност – популацията се отличава с различени химичен състав. Тези звезди са по-бедни на детайли, по-тежки както от хелий, по този начин и от водород. Освен това се движат по-бързо от останалите звезди, а орбитата им наподобява е наклонена в сходство с диска на Млечния път.

Всичко това кара астрономите да допускат, че звездите са се образували надалеч от ядрото на Млечния път. Но къде и по кое време са се озовали тук? Компютърни симулации демонстрират, че най-вероятно тези звезди са се включили към Ядрения звезден куп в границите на последните 5 милиарда години.

По отношение на мястото им на образуване екипът изследва две евентуални благоприятни условия. Напълно допустимо е в миналото тези звезди да са съставлявали ядрото на галактика-джудже, орбитираща Млечния път (или пък да са били част от множеството кълбовидни купове към нашата вселена. Според най-вероятния сюжет става дума за объл куп, който се е образувал в границите на 10 000 – 16 000 светлинни години от центъра на Млечния път. Тези свойства на новата популация пасват чудесно на това, което виждаме в кълбовидните звездни купове към Млечния път.

„ Нашите резултати демонстрират, че най-вероятно става дума за рухването на непосредствен до Млечния път звезден куп “, споделя съавторът на изследването доктор Нади Ноймайер от астрономическия институт „ Макс Планк “.

„ Въпреки че не можем да изключим изцяло и опцията звездите да са с екстрагалактически генезис, вероятността е дребна “, прибавя доктор Мануел Арка Седа, астроном от Европейската южна обсерватория и водещ създател на научния труд.

Изследванията са оповестени в The Astrophysical Journal Letters и Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР