Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за осъществяване на контрол

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за осъществяване на контрол
Коментари Харесай

Важна новина от ЦИК за хартиените бюлетини

Централната изборна комисия (ЦИК) взе решение за реализиране на надзор при отпечатването на хартиените бюлетини за гласоподаване на 2 октомври, заяви ЦИК.

Хартиените бюлетини за гласоподаване в изборите за народни представители на 2 октомври са бели, направени от плътна непрозрачна хартия, която не разрешава да се разкрива тайната на гласуването, с грамаж на хартията 120 гр/кв.м. Бюлетините се отпечатват от Печатницата на Българската национална банка (Печатницата на БНБ). При нужда печатницата на Българска народна банка може да употребява други профилирани печатници. Бюлетините се отпечатват при съблюдаване на техническите характерности, утвърдени с решение на Централната изборна комисия, написа в решение 1266-НС на ЦИК.

Незабавно след привършване на инспекцията на кандидатските листи за изборите за народни представители ЦИК разпорежда въвеждането на данните по отношение на наличието на бюлетините в електронната система. Процесът на печатане на хартиените бюлетини стартира след приемане на удостоверение за одобрение на предпечатния пример от РИК по електронен път и съобщение от ЦИК.

Печатницата на Българска народна банка (всяка печатница изпълнител) е длъжна да приведе пространствата си за направа и предпазване на хартиените бюлетини в сходство с условията на Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи за обезпечаване на контрола при отпечатването и за опазването на хартиените бюлетини от пожар, похищения и заличаване.

Предаването на отпечатаните хартиени бюлетини се прави под контрола на Министерството на финансите в наличието на упълномощени представители на печатницата реализатор, на съответната регионална администрация и на двама упълномощени членове на РИК, препоръчани от разнообразни партии и обединения. Отпечатаните бюлетини за гласоподаване отвън страната се получават от оправомощени чиновници на Министерството на външните работи в наличието на представители на Министерството на финансите. На предаването на бюлетините за гласоподаване в секциите отвън страната може да участват и членове на ЦИК.

Бюлетините за съответния избирателен регион се съхраняват в избрани от регионалния шеф за задачата пространства. Районните изборни комисии управляват превозването, съхранението и разпределението на бюлетините по секции. Дейностите по защита на бюлетините при тяхното превозване, както и защитата на пространствата, избрани за предпазване на бюлетините, се реализира от органите на Министерството на вътрешните работи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР