Централната избирателна комисия прекрати с решение процедурата по обществената поръчка

...
Централната избирателна комисия прекрати с решение процедурата по обществената поръчка
Коментари Харесай

Без1500 машини за вота! ЦИК прекрати обществената поръчка със Сиела Норма

Централната изборна комисия приключи с решение процедурата по публичната поръчка за доставката на хиляда и 500 спомагателни машини за гласоподаване и логистиката по организацията на машинния избор на частичните избори на 27-и юни, на парламентарните на 11-и юли и на президентските избори през есента.

При планирана цена от 6 и половина милиона лв. за трите типа избори, от Сиела Норма са показали оферта за 30 милиона без Данък добавена стойност. Ако в поръчката не е включен президентския избор офертата е била за 14 милиона лв. без Данък добавена стойност, стана ясно от отчета на работната група взела участие в договарянията през днешния ден, посочи БНР.

Поръчката в договарянията с компанията „ Сиела Норма “, осигурила машините за предишния постоянен парламентарен избор, включваше трансформация на софтуера на устройствата за частичните локални избори в края на този месец, и на всички и машини за идния предварителен парламентарен избор, както и логистиката на машините без тази в чужбина.
От „ Сиела Норма “ са декларирали, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 милиона лв..

По-рано от компанията предизвестиха в писмо до медиите, че всяко закъснение на контракта води до риск за осъществяването на поръчката на каквато и да е цена.

Утре заран ЦИК още веднъж ще разиска тематиката за машинния избор, разгласи ръководителят Камелия Нейкова:

" Ще има работно разискване по отношение на разновидности за решение на въпросите, свързани с машинното гласоподаване ".

Експертът Кирков към Централната изборна комисия, който подкрепя работата на ЦИК по машинното гласоподаване, обясни обстоятелствата досега:
„ Не беше реализирано съглашение. Ние първо още не сме подготвени с инспекцията на софтуера, който ни беше даден от ДАЕУ (Държавна организация " Електронно ръководство " ). Продължаваме доста интензивно, само че липсва документи. И също така липсват 2 ключа, които не са ни предадени, а без тези 2 ключа, не можем целия развой да го проверим.

Да продължим, да се направи контакт с огромните производители, които имат машини за гласоподаване. Защото огромните производители имат универсални машини, които елементарно могат да се настройват за разнообразни типове избори и постоянно те са много гъвкави, също така държат стотици хиляди машини на склад. Другият метод е, в случай че мога да се вземат машини назаем “.

По-рано през днешния ден, предизвикани от изказванията, че извиват ръце, в писмо до медиите от „ Сиела Норма “ оповестиха, че прогнозните планове на компанията за цената на публичната поръчка за доставка на нови 1500 машини и всички услуги, включени в нея от страна на Централната изборна комисия, доста надвишават оферти бюджет от 6,5 милиона лв..

Изискването, с изключение на доставката на машините, да се обезпечат и действия по обслужването, което неведнъж надвишава услугите, които са осъществени на предходните парламентарни избори, а в това време и забавянето на процедурата, с всеки минал ден води до повишение на себестойността на устройствата и услугите - надлежно на крайната цена.

" Скоро ще стигнем до миг, в който на каквато и да е цена „ Сиела Норма “ ще бъде в неспособност да извърши всички действия по поръчката ", показаха от компанията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР