Централната избирателна комисия иска отлагане на дистанционното електронно гласуване. То

...
Централната избирателна комисия иска отлагане на дистанционното електронно гласуване. То
Коментари Харесай

ЦИК против електронното гласуване

Централната изборна комисия желае отсрочване на отдалеченото електронно гласоподаване. То трябваше да бъде въведено за евроизборите през 2019 година
В отчет до Народното събрание, който следва да бъде прегледан от правната комисия, ЦИК предлага депутатите да обсъдят опцията за отсрочване на е-вота.
След извършени симулации от ЦИК показват, че е-вотът е бърз и комфортен за гласоподавателите. Този метод на гласоподаване минимизира рисковете от нереален избор и неточности при броенето. Но отдалеченото гласоподаване, въпреки и комфортно за гласоподавателя, въпреки всичко изисквало характерни компютърни умения.
“Независимо от опцията да се гласоподава неведнъж отдалечено, рискът от следен избор е по-голям, в сравнение с да вземем за пример при гласуването с хартиени бюлетини”, написа ЦИК.
Освен това плануваните в Изборния кодекс три разновидността за гласоподаване - с хартиени бюлетини, с машини и електронно, щели да оскъпят изборите и да доведат до съществено закъснение на отчитането на резултатите.
Друг мотив на ЦИК е забавянето на системата за електронна идентификация. Вместо на 1 януари тази година тя би трябвало да е подготвена на 1 януари 2019 година Ако пък за отдалеченото гласоподаване се употребява електронен автограф, това значи всички българи, живеещи в чужбина, да се върнат у нас, с цел да получат подобен. У нас нямало и държавен орган или сертифицираща организация, която да подсигурява сигурността и надеждността на е-вота, написа "24 часа ".
Затова съгласно ЦИК е нужно още време, през което да се изградят и тестват всички нужни системи, които да подсигуряват надеждно отдалечено е-гласуване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР