Централната банка на Южна Корея (Bank of Korea, или BoK)

...
Централната банка на Южна Корея (Bank of Korea, или BoK)
Коментари Харесай

Централната банка на Южна Корея повиши основната си лихва до 1,5% в опит да ограничи инфлацията



Централната банка на Южна Корея (Bank of Korea, или BoK) увеличи главния си лихвен % с 25 базисни пункта до 1,5% - най-високото равнище от близо три години, в опит да ограничи растящата инфлация, която в този момент е двойно по-голяма от целевото равнище на банката от 2 на 100.

Основната инфлация в Южна Корея се увеличи от 3,7% през февруари до 4,1% през март, защото международните цени на суровините се покачиха заради войната в Украйна.

Днешното нарастване на лихвите в Южна Корея е четвъртото от август предходната година.

Очакванията на множеството икономисти бяха за непромяна на лихвената политика, защото през днешния ден централната банка организира първото съвещание на борда за паричната политика без да има шеф.

Бившият шеф Ли Джу-йол се пенсионира предишния месец, а неговият правоприемник Ри Чанг-йонг към момента не е почнал четиригодишния си мандат. Изслушване в Народното събрание за удостоверение на претендента за идващ началник на централната банка е планувано за 19 април.

Анализаторите чакат BoK да продължи своя цикъл на стягане на лихвите през тази година, защото централните банки в азиатския район, а и в останалия свят, реалокират фокуса си от стимулиране на икономическия напредък към битката с инфлацията. В сряда централната банка на Нова Зеландия също увеличи главната си рента, само че с 50 базисни пункта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР