Центърът за творческо обучение дава 3 пълни и 20 частични

...
Центърът за творческо обучение дава 3 пълни и 20 частични
Коментари Харесай

Добро есе или видео - шанс за посещение в космическия център на НАСА в Измир



Центърът за креативно образование дава 3 цялостни и 20 частични стипендии на най-добре представилите се възпитаници в състезанието за есе или видео. Избраните ще прекарат седмица в галактическия център на НАСА в Измир, Турция.    
Татяна, Светослав, Иван може би са бъдещите български космонавти. 

" Започнах да си  слагам разнообразни цели и да ги извършвам. Разбрах за стратегиите на НАСА. Разбрах какъв човек би трябвало да бъда, с какъв темперамент, какъв брой мощна би трябвало да бъда, с цел да стана астронавт ", сподели Татяна. 

" Мислиш какво е космосът. Излизаш от Млечния път и нататък какво има - не знаеш. То е безпределно и няма по какъв начин да го обясниш ", добави Светослав.

" Когато си представиш какви са дистанциите, размерите, ти се чувстваш незабележим като една дребна точка ", акцентира Иван. 

Това те описват във кино лентата на Центъра за креативно образование, отдаден на един от лагерите, извършен през миналите години. За 13 години близо 900 деца са минали през центъра и са запазили интереса си към естествените науки, изясни координаторът на тазгодишната стратегия Мирослава Димитрова. 

Досегът със модерни технологии в региона на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията са доста значими, изясни Димитрова. 

" Вече има задача, която е заселване на Марс. Там децата могат да си показват, че са на една колония на Марс. Те могат да ръководят совалка. Има модел на совалка, те към този момент не се употребяват публично от НАСА, само че това е допир до живота и работата на астронавтите . Не е единствено задачата, която извършват те. Занятията, които имат децата, са ориентирани към интеркултурния продан, защото са деца от десетки страни по света. Програмата се организира на британски с деца от разнообразни страни. Идеята е те да се опознаят между тях и да работят в екип, защото галактическата конкуренция е била сред няколко съществени сили преди доста десетилетия. В днешно време космосът е проучен от интернационалните екипи, които са формирани от хора от целия свят ".

Лагерът на НАСА в Турция е образец какъв може да бъде и моделът на учебно заведение в бъдещето, съгласява се Мирослава Димитрова. Тя споделя, че Центърът за креативно образование си партнира с програмата на министерството на образованието за създаване на така наречен СТЕМ центрове в учебните заведения. 

" Точно това е бъдещето на учебното заведение - интердисциплинарните уроци, занятия. Не е нужно в един час - 40 минути - по биология да се учи единствено за биологията, доста по-полезно е в границите на няколко образователни седмици в разнообразни часове учениците да се сблъскват с действителното измерение на науката в нашия живот ". 

През юли и август ще има три групи за Центъра на НАСА в Измир, добави тя:

" Точните дати ги има на нашия уебсайт. Към момента би трябвало да се пътува с негативен PSR тест до Турция, само че това са условията до началото на май. За лятото нещата могат да се трансформират. Взети са ограничения още предишното лято в Центъра в Турция. Намалили са малко броя на деца в една група, сега ще бъдат по 10 деца в един тим ".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР