Цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, отколкото тези

...
Цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, отколкото тези
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Трябват ни между 12 и 20 танкера с газ на година

Цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, в сравнение с тези на „ Газпром “

Най-важното достижение от визитата на премиера Кирил Петков в Съединени американски щати е, че българската страна извънредно сполучливо съумя да контракти по-ниски цени за доставки на природен газ. Това съобщи Лена Бориславова, шеф на кабинета на министър-председателя.

„ България затвърди своето място на интернационалната сцена като страна, която може да отстоява личните си ползи, може да договаря с разнообразни сътрудници, тъй че да реализира най-ниски цени за природния газ и да реализира резистентност на доставките “, сподели тя по Българска национална телевизия.

Бориславова съобщи, че „ ни трябват сред 12 и 20 танкера с полутечен природен газ на година, с цел да подсигуряваме доставките “. „ Това при изискване, че получим азерският газ в цялостните количества “, посочи тя.

Бориславова означи, че по време на това посещаване, до момента в който бяха договаряни тези два танкера, които ще покрият потребностите за непосредствените два месеца, към този момент са в ход договаряния за средносрочен и дълготраен контракт за доставка на газ.

„ Цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, в сравнение с тези на „ Газпром “. Правителство продължава да разисква спомагателни разновидности за доставки с Туркменистан, Египет, Турция “, уточни началникът на кабинета на премиера Петков.

Тя акцентира, че в границите на визитата министър председателят е съумял със мощна политическа поддръжка на всички забъркани страни, че България ще получава цялостните количества азерски природен газ, даже и да не бъде издигната в период българо-гръцката газова връзка.

„ За съпоставяне, азерският газ по този контракт, от който са се отказали предходните ръководещи, е на стойност 25-26 евро, до момента в който в Европа е 90 евро. Вижте за каква разлика става въпрос “, уточни Бориславова, имайки поради подписаните от предходното управление на „ Булгаргаз “ анекси за доставка на „ синьо гориво “.

Тя съобщи, че бъдещият микс ще наподобява по този начин: азерски газ, контрактуван от Петков, ВПГ от Съединени американски щати и диалог с други страни, които текат непрекъснато и всекидневно с други различни снабдители.

На въпроса, който вълнува жителите и бизнеса, дали ще има медиатори Бориславова отговори по този начин: „ Твърдя, че в бъдещите доставки на газ няма да има медиатори. Цената ще бъде по-ниска от тази на „ Газпром “, а когато стартираме да получаваме в цялостните количества азерския газ от юли нататък, тогава синьото гориво ще бъде четири пъти по-ниска цена, в сравнение с е на европейската борса “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР