Цените на всички енергоносители се покачиха през изминалата година, но

...
Цените на всички енергоносители се покачиха през изминалата година, но
Коментари Харесай

Цената на топлото: Кое е най-евтиното отопление през зимата?

Цените на всички енергоносители се повишиха през миналата година, само че енергийните специалисти сочат, че най-евтино е отоплението с електрическа енергия. Но какъв апарат да изберем, с цел да спестим пари и да си осигурим нужната топлота през зимата?

Въпреки, че през последната година цената за кубик дърва в Кюстендилско е поскъпнал до 130 лева по отношение на предходната година, Димитрина Григорова не счита да се откаже от тях.

" Снабдих се към този момент с дърва. На ток не съм се отоплявала, е включваме понякога по някой път, само че това е доста рядко. Децата избраха да ми вземат климатик, само че аз отхвърлих ", споделя Димитрина Григорова.



Според Людмил Костадинов от Агенцията за стабилно енергийно развиване обаче, отоплението с дърва е по-скъпо от климатика.

" Тенденциите в цените на енергоносителите и горивата подсказва, че евентуално най-евтино през тази година, изключително за бита, ще бъде с термопомпи с електрическа енергия. Но в действителност прекачване на термопомпи или посредством климатици, които също сега, когато служат за отопление, работят в термопомпен режим, те не се отличават. Те са в действителност функционално все едно една термопомпа въздух-въздух климатиците ", изяснява Людмил Костадинов, гл. специалист в Агенцията за стабилно енергийно развиване.

Дори и да извършите спомагателен разход за пазаруване на нов климатик плюс сметките за електрическа енергия - още веднъж ще бъде по-евтино, в сравнение с с парно или на твърдо гориво, пресмята Костадинов. Най-неизгодно е отоплението с газьол или котелно гориво.



Ако се отоплявате на ток, може да понижите разноските. При изискване, че си изградите слънчева централа. Енергията, генерирана от слънцето е предвидима - съвсем с акуратност се знае в кой ден какъв брой ще грее и по отношение на това може да се избере подобаваща мощ за централата.

" Разходът за една слънчева централа е най-много първичната инвестиция за нейното създаване, съпоставено с другите стандартни източници на сила е безусловно предвидим източник ", споделя
Румен Петров, член на УС на Българската слънчева асоциация.



Цената за сходна домашна слънчева централа стартира от 3-4 хиляди лв., само че може да стигне и до 40 хиляди според от параметрите. За построяването ѝ обаче би трябвало да се преборите с огромна администрация. Наблюденията демонстрират, че това лишава към 6 месеца, само че може да коства и години, предизвестява Петров. В даден стадий може да се получи и отвод.



" Основният проблем е бюрокрацията. Не е толкоз казуса инвестицята или скъпото съоръжение или пък дефицит на инсталатори. Проблемът - най-големият, е бюрокрацията и сигурно този развой би трябвало да се облекчи ", изяснява Румен Петров.

У нас законодателството към момента не планува осведомителен режим, при който да информирате институциите, че имате лична електроцентрала едвам след откакто сте я построили, сходно на страни като Гърция, Германия или Австрия.

Репортери: Светозар Костадинов, Антония Сукалинска
Оператор: Ивайло Стоянов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР