Цените на суровините се понижиха от рекордните си стойности през

...
Цените на суровините се понижиха от рекордните си стойности през
Коментари Харесай

Цените на суровините паднаха от върховете. Какво означава това

Цените на суровините се намалиха от рекордните си стойности напролет, само че към този момент няма резултат върху инфлацията. Протести из целия свят, от Европа през Африка до Южна Америка, затрудняват производството и търговията с някои съществени артикули като нефт и газ. Според анализаторите поевтиняването на суровините е краткотрайно и най-вероятно няма да повлияе върху покачването на лихвите.
През март цените на суровините - от металите, през петрола и газа до земеделските първични материали, скочиха, откакто войната в Украйна сътвори проблеми с доставките им. Барел нефт брент удари съвсем 130 $, котировките на медта доближиха рекордни равнища, а тези на пшеницата и царевицата скочиха с двуфицрени проценти.

През последните седмици обстановката се промени - петролът се търгува за към 100 $ за барел, цените на металите спаднаха с 10 - 40% от май насам, а тези на селскостопанските първични материали се върнаха на равнищата отпреди войната . Спадът може да подхрани очакванията, че инфлацията скоро ще бъде овладяна, само че това не наподобява несъмнено. На какво се дължи понижението Едно от обясненията за понижаването на цените на суровините е, че нарастват терзанията за криза. Водещите централни банки, въпреки и със забавяне, стартират да повишават лихвените проценти в опит да се оправят с високата инфлация. Нарастващите лихвени проценти би трябвало да доведат до изстудяване на имотния пазар, надлежно до по-слабо търсене на строителни материали, както и до стесняване на разноските на семействата за разнообразни артикули, в това число коли, което ще се отрази на доста първични материали.
Реклама
Освен това някои от рестриктивните мерки на предлагането, довели до растежа на цените, отслабнаха - да вземем за пример изискванията в районите, отглеждащи зърно, се усъвършенстваха, също така се вършат опити и да се постави завършек на блокадата на украинските доставки на пшеница.

За централните банки тези вести имат смесено значение. Това допуска, че инфлацията може да бъде победена, макар че едвам в този момент са почнали да стягат паричната политика. Вярно е, че това може да бъде съпроводено от криза, само че защото инфлацията ще бъде укротена, без лихвите да се покачват прекалено много, икономическият спад може би ще бъде най-малко по-слаб.

Притесненията за стопанската система не са единствената мощ, която тласка цените надолу. Голяма част от парите, които са излезли от стоковите пазари, споделят специалисти от промишлеността, не са на физически търговци, а на финансови компании. През седмицата до 1 юли към 16 милиарда $ са излезли от пазарите на стокови фючърси, което усилва общата сума за годината до рекордните 145 милиарда $ съгласно JPMorgan Chase, отбелязва Economist.

Отчасти това отразява възходящите лихвени проценти. През май дълготрайните действителни лихви в Съединени американски щати станаха позитивни за първи път от 2020 година Това направи стоките, които не оферират рентабилност, по-малко привлекателни за спекулантите. Опасност от нови спирания на доставките
Реклама
Експертите обръщат внимание, че цените са към момента чувствителни към по-нататъшни спирания на доставките. Макар и да нарастват, стоковите ресурси остават с 19% под историческите междинни стойности в миг на лимитирано произвеждане, което значи, че има по-малко буфер против шокове .

Дори когато някои проблеми с доставките са отслабнали, това води до други - като цените на силата поради въздействието на Владимир Путин. Скъпата сила може да накара производителите на метали да понижат в допълнение активността си, което пък може да повиши цените. Така че съществуват опасности цените на значими първични материали да останат високи, даже и да настъпи криза.

Докато производството и доставките към момента се възвръщат, би трябвало да се означи, че се следи известно облекчение от страна на превоза. Котировките за контейнери по море понижават през последните три месеца , като при един от най-натоварените направления - сред Китай и Западното крайбрежие на Съединени американски щати, цените за резервоар са спаднали с 50% от април насам, от 15 хиляди до 7.5 хиляди $ . Какво се случва в действителност

Поевтиняването на презокеанската търговия през последните месеци съответствува и с разпродажбите на индустриалните метали, което се форсира през юли. Медта се срина под 8 хиляди $ за звук и е на най-ниската цена на борсата в Лондон от година и половина. Запасите на английската борса, както и тези в Китай се покачват, което прибавя в допълнение напрежение към цената на метала.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Първа точка 3 Политика 1 Крипто 2 Първа точка 3 Коментари и разбори Реклама
Цинкът също се намали. Стойността на метала доближи до 3 хиляди $ за звук, като от април насам цената се е намалила с към една трета. С към 30% по-евтин спрямо юли е и никелът. Тон от индустриалния метал се търгува в долните граници на 20 хиляди $ през юли, откакто котировките на лондонската борса през март доближиха над 80 хиляди $, което наложи блокирането на търговията с метала за няколко дни.

Петролът също обърна посоката на придвижване през последните дни след напън от президента на Съединени американски щати Джо Байдън и нарастване в доставките от ОПЕК. На 30 юни страните - експортьорки на нефт, и Русия се съгласиха да усилят износа от 400 хиляди до близо 650 хиляди барела нефт дневно, само че не е ясно дали нарастването ще продължи за дълго. Следващата среща на картела е през септември. Въпреки по-високите индустриални цели ОПЕК може да се затрудни с нарастването на добива. От една страна, политически митинги в Либия затрудняват работата на две пристанища, заради което производството на африканската страна е спаднало до 200 хиляди барела на ден спрямо към 1.2 млн. нормално.

Политически митинги затрудняват производството на нефт и в Еквадор, някогашна страна от ОПЕК. В края на юни енергийното министерство на южноамериканската страна разгласи, че " не е било допустимо да се транспортират доставките и дизеловото гориво, нужни за поддържане на интервенциите " заради антиправителствени митинги и вълнения.

В Европа също има проблеми. Норвежката асоциация за нефт и газ разгласи преди седмица, че производството на газ и нефт в страната ще намалее надлежно с 13% и 6.5% заради митинги на синдикатите, които желаят нарастване на заплатите заради инфлацията.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Китайската диря Според анализаторите поевтиняването на множеството от суровините се дължи значително на Китай. Случаите (официално обявени) на коронавирус в Китай спаднаха от над 20 хиляди на ден през април до под 500 през юли. " Преобладаващото мнение е, че Китай, наподобява, се възвръща, тъкмо когато огромна част от света е на път да изпадне в криза ", написа в отчет при започване на юли Едуард Меир, шеф на Commodity Research Group. Според Меир обаче към момента има въпросителни по отношение на темповете на възобновяване в азиатската страна. " Има основателни въпроси по отношение на това дали възобновяване на страната ще продължи, като се има поради, че Пекин към момента е привързан с много строги коронавирус протоколи. Освен това главният мотор на растежа на страната - недвижимите парцели, остава в застой, което лишава бранша на металите от доста търсене ", добавя експертът.

" Тъй като строгите политики против вируса не престават да вредят на втората по величина стопанска система в света, китайското държавно управление продължава да прибавя дребни, само че целенасочени ограничения, с цел да подтиква търсенето, и се надява (но малко евентуално съгласно нас) да реализира задачата си за напредък на Брутният вътрешен продукт за годината (5.5% формален, 4.8% консенсус) ", пишат стратези на американската компания за търговия със първични материали Breakwave Advisors.

" От данъчни облекчения през по-ниски лихвени проценти по ипотечните заеми до непосредствено увеличение на финансирането, задачата е да се съживи потребителското търсене, което съвсем се срина през последните няколко месеца. За индустриалната стопанска система и изключително за пазара на недвижими парцели времето за осъществяване остава дълго ", допълват стратезите на Breakwave, като съгласно тях търсенето на метали в страната ще остане ниско до края на годината. Временна пауза, а не връщане към " естественото "

Анализаторите са на мнение, че спадът в цените на суровините през последните няколко месеца е краткотраен и до края на годината огромна част от стоките може да стартират още веднъж да нарастват. " Въпреки че високите равнища на волатилност от началото на годината може да намалеят, секторът за сухи насипни товари (зърно, метали и въглища) остава в цикъл на повишаване , породен от релативно слабия напредък на предлагането, мощното търсене на насипни артикули и продължаващите усложнения в инфраструктурата и рестриктивните мерки на веригата за доставки, които засягат цялата галактика на корабоплаването ", считат от Breawave.

Професионалистите са на мнението, че дейностите на държавните управления, свързани с енергийната сигурност, съчетани с геополитическите развития, ще бъдат решаващи за развиването и придвижването на някои съществени първични материали в близко бъдеще. " Инвеститорите може да се ориентират към концепцията, че растежът се забавя задоволително, с цел да смекчи спиралата на цените на суровините. Това от своя страна би трябвало да разсее страховете на Фед по отношение на инфлацията и може да форсира приближаването на деня, в който акцията на централната банка за повишение на лихвените проценти може най-сетне да завърши ", споделя Меир, само че отбелязва, че не има вяра в сходен сюжет.
Източник: Reuters Свързани публикации Има ли изплъзване от рецесията 15 юли 2022, 06:15 Икономиката на България: Без облаци, само че на хоризонта гърми 15 юли 2022, 06:06 Българска народна банка намали прогнозата си за растежа на стопанската система до 1.9% през тази година 14 юли 2022, 16:08 Еврото се изравни с $ за пръв път от 20 години 12 юли 2022, 10:43 Накъде ще поемат фондовите пазари 8 юли 2022, 11:53 Цветослав Цачев: Мечият пазар ще се задържи още няколко тримесечия 8 юли 2022, 06:26 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР