Цените на петрола се възстановиха в ранната търговия в сряда,

...
Цените на петрола се възстановиха в ранната търговия в сряда,
Коментари Харесай

Цените на петрола се повишиха след вчерашния рязък спад

Цените на петрола се възвърнаха в ранната търговия в сряда, откакто предходната сесия записаха внезапни намаления на фона на опасенията за по-малко доставки от Русия и Либия. Днес обаче цените бяха подкрепени от данните за спад на запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати през  миналата седмица, съобщи Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,95 $, или 0,89%, до 108,2 $ за барел. Цената на американския лек недопечен нефт WTI с увеличи с 1,24 $, или 1,21%, до 103,8 $ за барел.

И двата бенчмарка паднаха с 5,2% по време на волатилната търговия вторник, откакто Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за световен стопански напредък през тази година с съвсем цялостен процентен пункт, базирайки се на икономическите последствия от войната на Русия в Украйна и предупреждавайки, че инфлацията в този момент е „ ясна и сегашна заплаха “ за доста страни.

„ Разпродажбата през вчерашния ден на фона на проверките на МВФ евентуално беше пресилена “, сподели Уорън Патерсън от ING.

„ Вярвам, че рисковете към момента са с възходяща траектория. Има капацитет за по-нататъшни разстройства от Либия, само че по-важното в тази ситуация е възможната възбрана на Европейски Съюз за импорт на съветски нефт “, добави той.

Цените на петрола в международен мащаб са нестабилни поради опасенията за доставките от Русия, откакто вторият по величина експортьор на нефт в света и основен европейски снабдител бе подложен на съществени наказания поради нашествието си в Украйна.

Въпреки това, по-крехката световна икономическа вероятност и продължаващите локдауни против разпространяването на COVID-19 в Китай натежават върху цените.

От страна на предлагането, Организацията на износителките на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, отпред с Русия, известно общо като ОПЕК+, са произвели 1,45 милиона барела дневно под задачите си за произвеждане през март, защото съветското произвеждане стартира да понижава след наказания, наложени от Запада.

Русия създаде към 300 000 барела дневно под задачата си през март при общо произвеждане от 10,018 милиона барела дневно.

Опасенията за доставките от Либия също тежат на пазара. Либийската национална петролна корпорация разгласи форсмажорни условия на петролното пристанище Брега във вторник, заявявайки, че не е в положение да извърши уговорките си към петролния пазар.

В Съединените щати запасите от недопечен нефт са намалели с 4,5 милиона барела предходната седмица, съгласно пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР