Цените на петрола се повишиха за четвърта поредна сесия в

...
Цените на петрола се повишиха за четвърта поредна сесия в
Коментари Харесай

Петролът поскъпна след решението на ОПЕК+ за намаляване на добива

Цените на петрола се покачиха за четвърта поредна сесия в ранната търговия в четвъртък, като Брентът доближи триседмичен връх, откакто ОПЕК+ се съгласи да затегне в допълнение световното предложение на недопечен нефт със договорка за понижаване на производството с към 2 млн. барела дневно, което е най-голямото понижение от 2020 година насам, предава Reuters.

Тази заран сортът Брент нарастна с 0.08 $, или 0.09%, до 93.45 $ за барел, откакто миналата сесия напредна с 1.7%. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0.07 $, или 0.08%, до 87.83 $ за барел, следвайки растеж от 1.4% във вторник.

Споразумението сред Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружниците, водени от Русия, носещи общото наименование ОПЕК+, пристигна преди ембаргото на Европейски Съюз върху вноса на съветски нефт по море и би понижило доставките на така и така стегнатия пазар, давайки нов подтик на инфлацията.

Предвид обстоятелството, че производството в някои от страните от ОПЕК+ е под целевите равнища, действителното понижение ще бъде по-малко от контрактуваните 2 млн. барела дневно.

Реалното редуциране на доставките ще бъде с към 1 млн. до 1.1 млн. барела дневно и то е в отговор на повишаващите се лихвени проценти на Запад и отслабващата международна стопанска система ”, съобщи министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън разкритикува договорката като “недалновидна ”. Белият дом сподели, че американският президент ще продължи да преценя дали да освободи спомагателни стратегически петролни ресурси за реализиране на по-ниски цени.

Белият дом твърди, че ще се съветва с Конгреса за спомагателни пътища за понижаване на контрола на ОПЕК и нейните съдружници върху цените на силата в явно позоваване на законодателство, което може да изложи членовете на групата на антитръстови каузи.

Окончателното влияние върху пазара ще зависи от продължителността на съглашението, защото ОПЕК+ реши да удължи своята Декларация за съдействие до края на 2023 година “, показаха анализаторите на Citi, като прибавиха, че съкращенията на доставките ще задържат световните ресурси на по-ниски равнища за по-дълго време.

“Повече от половината от намаляването на доставките с 1 млн. барела дневно се чака да пристигна от най-големия експортьор в света - Саудитска Арабия ”, споделиха анализатори от RBC Capital.

Отделно в сряда съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че Русия може да понижи добива на нефт в опит да компенсира резултата от ценовите ограничавания, наложени от Запада поради дейностите на Москва в Украйна.

Намаляването на петролните ресурси в Съединени американски щати предходната седмица също поддържа цените. Запасите от недопечен нефт са намалели с 1.4 млн. барела през седмицата, завършила на 30 септември, до 429.2 млн. барела, заяви Администрацията за енергийна информация.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР