Цените на петрола отбелязаха лек спад през предходната сесия и

...
Цените на петрола отбелязаха лек спад през предходната сесия и
Коментари Харесай

Петролният пазар тази седмица – какво да следим?

Цените на петрола означиха лек спад през миналата сесия и записаха седмично намаляване, защото търговците показаха угриженост по отношение на евентуалното влияние на повишението на лихвените проценти върху търсенето, макар признаците за по-ограничено предложение, като да вземем за пример по-ниските ресурси от недопечен нефт в Съединени американски щати.

Тези опасения бяха подсилени от решението на Английската централна банка да увеличи главния си лихвен % до 15-годишен връх, което ускори опасенията за икономическия напредък. Освен това признаците за по-ястребова позиция на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл ускориха упованията за по-нататъшни покачвания на лихвените проценти в Съединени американски щати.

През идната седмица се чака следните фактори да окажат въздействие върху пазарите на недопечен нефт:

1.Съкращаване на производството от страна на Саудитска Арабия

Пазарните участници и анализатори ще наблюдават от близко проекта на Саудитска Арабия да понижи производството с 1 милион барела дневно, считано от 1 юли. Този ход е част от по-широкообхватното съглашение на Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници (ОПЕК+) за ограничение на добива. Освен това други членове на ОПЕК се съгласиха да удължат по-ранните съкращения на доставките до края на 2024 година

2. Повишаване на лихвените проценти в Съединени американски щати

Очакваното покачване на лихвените проценти в Съединени американски щати може да има обилни последствия. Неотдавнашните мнения на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл, който предложи още две покачвания на лихвените проценти с по 25 базисни пункта до края на годината, дружно с прогнозата на президента на Федералната аварийна банка на Сан Франциско Мери Дейли за две спомагателни покачвания на лихвените проценти през тази година, породиха опасения.

По-високите лихвени проценти усилват разноските по заемите, което може да забави икономическия напредък и да понижи търсенето на нефт.

3.Доклад за броя на нефтените платформи и запасите в Съединени американски щати

По данни на компанията за енергийни услуги Baker Hughes Co. енергийните компании в Съединени американски щати поредно понижават броя на настоящите петролни платформи в продължение на осем следващи седмици. Последният брой възлиза на 546 платформи, което е най-ниското равнище от април 2022 година насам. Освен това последният отчет за запасите в Съединени американски щати уточни неочакван спад от $3.8 милиона барела на запасите от недопечен нефт.

По данни на Комисията за търговия със стокови фючърси в Съединени американски щати (CFTC) паричните мениджъри са нараснали чистите си лонг позиции във фючърси и варианти върху американски недопечен нефт с 4,790 контракта до 78,064 през седмицата, приключваща на 20 юни.

Резервната банка на Индия (РБИ) заяви, че кошницата на вътрешния пазар на недопечен нефт в Индия, цените на акциите на компаниите от петролния и газовия бранш и доходността на държавните облигации са посочили висока волатилност по време на решенията на ОПЕК+ за добива на нефт.

От РБИ подчертаха още въздействието на обвързваните с предлагането известия на ОПЕК върху финансовите пазари, вътрешното произвеждане и потребителските цени.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР