Цените на жилищата в Турция показаха зашеметяващо увеличение, подпомогнато и

...
Цените на жилищата в Турция показаха зашеметяващо увеличение, подпомогнато и
Коментари Харесай

Високата инфлация стимулира продажбата на жилища

Цените на жилищата в Турция демонстрираха зашеметяващо нарастване, подкрепено и от желанието на богатите да купуват парцели, с цел да защитят спестяванията си от инфлацията, която доближава съвсем 50% на годишна база.

Търсенето на жилища не се поддаде на внезапното повишаване на цените, надвишавайки инфлацията с 10 процентни пункта, което докара до по-нататъшно повишаване на цените. Междувременно предлагането в сегмента понижа на фона на забавянето на новите вложения вследствие на голямото нарастване на разноските в строителния бранш.

Под натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган турската Централна банка понижи главната си рента с 500 базисни пункта през последните четири месеца на 2021 година, макар възходящата инфлация и внезапното обезценяване на турската лира. Съкращенията покачиха дисконтовия % на банката до 14% през декември, защото годишната потребителска инфлация набъбна до 36%.

Спорната политика предизвика " бягство " на популацията към твърда валута и злато, защото действителната рентабилност на лирата внезапно падна до негативни стойности. Именно на този декор мнозина се насочиха към закупуване на недвижими парцели, с цел да защитят спестяванията си от инфлацията.

В Истанбул, най-големият град в Турция, където цените на жилищата нарастват с 63% годишно, междинната цена на квадратен метър на апартамент е със 121% по-висока, в сравнение с в столицата Анкара и с 34% по-висока по отношение на третия по величина град – Измир.

Близо 1,5 милиона жилището са продадени в Турция през 2020 година, съгласно Турския статистически институт и Турската централна банка. Подобна сума (1,49 милиона) беше продадена през 2021 година, макар нарастването на цената от съвсем 60%.

Увеличението на цените на жилищата от близо 60% през 2021 година изпревари инфлацията с 24 процентни пункта. Това значи, че тези, които са вложили в жилища, са получили не по-малко облага от тези, които са разчитали на щатския $. Очаква се търсенето да нарасне единствено в случай че инфлацията не покаже признаци на закъснение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР