Цените на изкуствените торовете с света като цяло напоследък падат,

...
Цените на изкуствените торовете с света като цяло напоследък падат,
Коментари Харесай

Цените на изкуствените торове в света неочаквано падат

Цените на изкуствените торовете с света като цяло в последно време падат, заради ниското търсене от фермери, в това число американски и бразилски, заяви Bloomberg.

В началото на годината цените на минералните торове се повишиха до рекордни равнища поради глобите по отношение на Беларус и спора в Украйна. За да избегнат проблеми във веригите за доставки, международните производители на торове започнаха да транспортират обилни размери продукция до редица съществени райони, което докара до прекалено запасяване в избрани райони.

В резултат на това, фермерите в някои страни в този момент просто не купуват торове. Това се отнася както за Съединени американски щати, които са най-големият експортьор в света на царевица, по този начин и за Бразилия - водещ в света снабдител на соя.

" Фермерите се отхвърлят от скъпите първични материали ", разяснява анализаторът от Bloomberg Intelligence Алексис Максуел. " Глобалното търсене на амоняк, фосфатни и калиеви торове е намаляло от началото на годината. "

В същото време, по негови данни, международните цени на азотните торове към момента съвсем 5 пъти надвишават междинните исторически стойности.

" Началото на есенния сезон на торене в Съединени американски щати не беше изключително положително ", счита шефът по торовете в StoneX Джош Линвил. По думите му, напролет на 2023 година може да има доста фермери на пазара, които желаят да купят азотни торове, само че пазарът да не може да се оправи с това търсене.

Бразилия, която е най-големият вносител на изкуствени торове в света, е изправена пред сходна обстановка. Тази година страната закупи рекордно количество торове от чужбина, с цел да подсигурява, че фермерите имат задоволително запаси за разширение на посевните площи.

" Рекордното движение на вноса през тази година изпълни складовете, принуждавайки Бразилия да реекспортира остатъците ", отбелязва анализаторът по торовете в Safras & Mercado Маиса Романело. " Това оказва напън върху вътрешните и интернационалните цени, защото Бразилия понижи вноса през втората половина на тази година. " Междувременно цените на торовете в Бразилия паднаха съвсем на половина от " върховете " си през април.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР