Цените на храните по света достигнаха невиждани висоти тази година,

...
Цените на храните по света достигнаха невиждани висоти тази година,
Коментари Харесай

Храните ще продължат да поскъпват. Предлагат да станем вегетарианци

Цените на храните по света доближиха невиждани висоти тази година, откакто съветската инвазия в Украйна докара до понижаване на износа на зърно и химически торове от двете страни. Причинени от измененията на климата засушавания, горещи талази и наводнения пък понижиха реколтата на доста места по света, предава Ройтерс.

Цените на пшеницата през март доближиха 14-годишен връх, а тези на царевицата - най-високото си равнище въобще, съгласно отчет на Международната група от специалисти по устойчивите хранителни системи (IPES). Това направи главните хранителни артикули по-скъпи, а и по сложни за намиране, за хората в доста страни, изключително в най-бедните, показва Българска телеграфна агенция.

Промените на климата, бедността и споровете в този момент се комбинират, с цел да основат " ендемични и широкоразпространени " опасности за световната хранителна сигурност. Това значи, че високите цени на храните може да се трансфорат в следващата нова " нормалност ", в случай че не бъдат подхванати решителни дейности от страната на политиците, показват от IPES, цитира dariknews.bg.

Според специалистите нужните ограничения включват освен битка за понижаване на нездравословните излъчвания, с цел да се лимитират измененията на климата, само че и борба против спекулата, дългови облекчения, понижаване на използването на химически торове, преформатиране на световната търговия и увеличение на националните зърнени запаси.Ако всичко това бъде подценено, светът ще се изправи като " сомнамбул през пагубни и систематични хранителни рецесии ", предизвестяват специалистите

Защо цените на храните са толкоз високи?

Русия и Украйна обезпечават към 30 на 100 от световния експорт на пшеница, само че потокът секна след началото на войната. И макар че националните ресурси, употребявани там, където са създадени, остават сравнителни високи, спадът на износа от двете воюващи страни провокира конкуренция за останалото жито на пазара и докара до повишаване на цените, споделя Бриджит Хю от американския Център за климат и сигурност.

Особено наранени се оказаха бедните страни. Около 40 на 100 от пшеницата, внасяна в Африка, идва от Украйна и Русия, а цените на хляба в Ливан към този момент скочиха със 70 на 100, показват от IPES.

Нарушеният експорт обаче не е единствената причина за растежа на цените, който към този момент засегна и царевицата, ориза и соята, защото купувачите потърсиха други възможности на пшеницата.

Насърчени от спора, финансовите спекуланти се втурнаха да влагат в зърнени фючърси и това автоматизирано и изцяло изкуствено наду цените и сътвори неустановеност на пазарите, оплакаха се неотдавна финансовите министри от Г-7.

От последните хранителни рецесии през 2007-2008 година 2011-2012 година " държавните управления по този начин и не съумяха да овладеят несъразмерните спекулации и да обезпечат бистрота на питателните ресурси и на стоковите пазари ", споделя Дженифър Клап от Университета на Уотърлу в Канада.

Проблемът изисква незабавни дейности, в случай че светът желае да избегне нови рецесии през идващите години под натиска на измененията на климата, споровете и други закани, добавя тя.

Възможно ли да се усилят добивите, с цел да се подсигуряват доставките?

Някои страни производители към този момент оповестиха, че усилват засяваните площи, а Индия заяви, че ще изнася повече, с цел да отговори на търсенето, въпреки че горещата вълна, на която е подложена, може да понижи добивите, предизвести лондонският Център за наблюдаване на силата и климата.

Усилията за увеличение на добивите обаче се сблъскват с дефицита на торове. Русия и Беларус създават към 40 на 100 от употребения в земеделието калиев карбонат, или поташ, само че войната прекъсна износа му.

Ефектите от измененията на климата - от сушите и горещите талази до наводненията и появяването на нови вредители, затрудняват фермерите в доста елементи на света, а казусът единствено ще се задълбочава, в случай че планетата продължи да се затопля.

А и наличната земя за засаждане на още пшеница, царевица и ориз е лимитирана. Увеличението на земеделската земя, изключително в страни като Бразилия, постоянно идва за сметка на горите, които пък са извънредно значими при поддържането на климата постоянен.

При лимитираното предложение на земя и засиления напън над тези, които се пробват да отглеждат храна, да пазят природата, да конфигурират възобновима енергийни мощности и да складират въглеродни излъчвания, земеделската земя може да се трансформира в стратегическия световен актив на този век, споделя Тим Бентън, шеф на програмата за околната среда и обществото в " Чатъм хаус " (Chatham House).

Желанието за надзор на огромна част от земеделската земя на Украйна, а с нея и на световния хранителен пазар, може да е една от аргументите за съветската инвазия в страната, счита той.

Какво би трябвало да се направи, с цел да остане храната налична?

Тъй като голяма част от създаваното зърно отива за изхранване на добитъка, в случай че хората стартират да употребяват по-малко месо и мляко, това ще увеличи трагично зърнените ресурси, счита Пиер-Мари Обер от френския Институт за стабилно развиване и интернационалните връзки.

Глобалният дефицит от зърнени храни на експортните пазари през тази година се чака да бъде към 20-25 милиона тона. Но в случай че единствено европейците понижат потреблението си на скотски артикули с 10 на 100, те ще намялат търсенето на зърно с 18-19 милиона тона, показва специалистът.

Друг вероятен метод е насърчаването на страните, които са вносителки на зърно, сами да отглеждат повече храни. А в световен проект е належащо да се сее по-голямо многообразие от култури, с цел да се понижи зависимостта от няколкото съществени типове зърно и от няколкото съществени експортьори.

Промени в политиката, като да вземем за пример неотдавна подписаният Пакт за свободна търговия в Африка, може да дадат опция на някои по-бедни страни да понижат зависимостта си от далечни производители и от несигурните вериги на доставки, счита Ситембиле Мвамакамба от Групата за разбор на храните, селското стопанство и естествените запаси (FANRPAN).

В допълнение вложения в съобразено с измененията на климата селско стопанство биха защитили реколтите и биха дали опция на бедните страни да понижат задълженията си и да ръководят по-добре флуктуациите на питателните пазари.Какво ще се случи, в случай че цените на храните продължат да порастват?

Ръстът на цените на международните пазари затруднява филантропичните организации в напъните им да обезпечат зърно за гладните хора в страни, които страдат от хронични спорове, като Афганистан, Йемен, Сомалия, Южен Судан и Сирия.

Системата за интернационална система се задъхваше от растящите потребности и несъответстващото финансиране и преди да стартира съветската инвазия в Украйна, а в този момент повишаващите се цени значат, че може да бъде обезпечено още по-малко зърно, споделя Гернот Лаганда, шеф в Световата стратегия по прехраната на Организация на обединените нации по въпросите на измененията на климата и намаляването на рисковете.

" Никога не е било толкоз зле, колкото е в този момент ", съобщи той за Ройтерс. Лаганда се притеснява, че като се прибавят измененията на климата към актуалните закани, растежът на цените на храните към този момент надали може да бъде овладян.

Още по-лошият сюжет е скъпата храна да провокира политически безредици и да " изяде " държавните средства като също така провали напъните за ограничение на измененията на климата, вкарвайки света в циничен кръг от от ден на ден беднотия, безредици и апетит, предизвести той.

Според Бентън от " Чатъм хаус " войната на Русия в Украйна може да докара до необратими промени в световните цени на храните. " Идва краят на евтината и леснодостъпна храна. За доста хора значително това ще бъде новата действителност ", отбелязва той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР