Цената на златото достигна шестмесечен връх рано във вторник и

...
Цената на златото достигна шестмесечен връх рано във вторник и
Коментари Харесай

Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани рекорди за златото

Цената на златото доближи шестмесечен връх рано във вторник и анализаторите считат, че ралито ще продължи през 2023 г. Спот цената на благородния метал доближи връх малко под 1850 $ за тройунция в ранните часове на днешния ден, преди да се намали до към 1834 $ за унция по-късно в Европа. Фючърсите върху златото в Съединени американски щати се покачиха с 0.8% до 1840.50 $.

Цените на златото като цяло се движат нагоре от началото на ноември, защото пазарните разтърсвания, повишаващите се упования за криза и възходящите покупки на злато от централните банки движат търсенето.

Като цяло чакаме удобна за цените 2023 година “, разяснява Оле Хансен, началник на борсовата тактика в Saxo Bank.

Заедно с рецесията и пазарните опасности, той уточни като фактори възможен пик на лихвите на централната банка, комбиниран с вероятността за по-слаб $ и сюжета инфлацията да не се върне до предстоящото равнище под 3%.

„ В допълнение, дедоларизацията, следена от няколко централни банки предходната година, когато бе закупено рекордно количество злато, наподобява ще продължи, като по този метод ще обезпечи плодородна почва. “

Ключово за цената на златото ще са срещата на Федералния запас на Съединени американски щати в сряда и отчетът за работните места в най-голямата стопанска система, който се чака в петък.

Хансен предвижда, че цената ще опита да пробие равнищата от 1850 и 1878 $.
 Търсенето на капиталово злато в България е скочило няколко пътиНов връх за всички времена през 2023 година?
Голяма част от вероятностите за световните пазари за 2023 година зависят от траекторията на паричната политика, доколкото централните банки облекчават нападателните покачвания на лихвените проценти на фона на забавящия се стопански напредък и вероятните рецесии.

Икономистите обаче са разграничени в мнението си дали това ще докара до понижаване на лихвените проценти до края на годината, защото се чака инфлацията да остане много над целевия диапазон в множеството огромни стопански системи.

Според стратезите цялостно превръщане на централните банки през тази година евентуално ще има огромни последствия за цените на златото.

Ерик Странд, управител на AuAg ESG Gold Mining ETF, предишния месец показа упованията си, че 2023 година ще докара до нов връх за всички времена за златото и началото на „ нов бичи пазар “. Според него цената ще надвиши 2100 $ за унция.

„ Централните банки като цяло продължиха след огромната финансова рецесия да прибавят от ден на ден и повече злато към своите запаси, като нов връх беше подложен за [третото тримесечие на] 2022 година “, означи Странд.

„ Наше мнение е, че централните банки ще се ориентират към повишението на лихвените си проценти и ще станат „ гълъбови “ (б.р. – централните банкери се разделят на „ ястреби “ и „ гълъби “; първите преглеждат инфлацията като доста огромен проблем за стопанската система и поддържат повишението на лихвените провенти, до момента в който вторите са предразположени да гласоподават за понижаване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката) през 2023 година, което ще провокира избухлив ход за златото за години напред. Ето за какво имаме вяра, че златото ще завърши 2023 година с най-малко 20% по-високо. “

Напомняйки за повишаването на кюлчетата в края на предходната година, Юрг Кийнер, ръководещ шеф и основен капиталов шеф в Swiss Asia Capital, дефинира актуалните пазарни условия като сходни с тези от 2001 и 2008 година

„ През 2001 година пазарът не просто се реалокира с 20 или 30%, той се реалокира доста, както и през 2008 година, когато в действителност имахме по-малка ликвидация на пазара и тласъците се върнаха, а златото скочи от 600 до 1800 $ за нула време. Така че мисля, че имаме доста добър късмет да забележим огромно придвижване “, сподели Кийнер пред CNBC в края на декември.

Няма да бъде единствено 10 или 20%, мисля, че ще има придвижване към нови върхове. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинзлато цена на златото вложения прогноза инфлация криза ПоследниНай-четениПазари 28 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Енергетика 164 Токът за бизнеса в България обичайно нараства след празниците Политика 1200 Големият въпрос за Европа: Какво ще направи една слаба Русия? Крипто 180 Уроците на 2022: Пет неща, които трансформираха крипто вечно Любопитно 10497 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Личности 10308 „ Първият човек в историята “: Мъск изтри 200 милиарда $ от благосъстоянието си Бюджет и финанси 7250 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 5114 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Всички новини17:41 Енергетика 28 Токът за бизнеса в България обичайно нараства след празницитеОще от ПазариВиж всички  Турската статистика регистрира внезапно понижаване на инфлацията

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР