Цената на златото достигна рекордната стойност от над $2000 за

...
Цената на златото достигна рекордната стойност от над $2000 за
Коментари Харесай

Цената на златото надхвърли $2000 за първи път

Цената на златото доближи рекордната стойност от над $2000 за тройунция. Причината за растежа в цената е несигурността на вложителите в изискванията на пандемията.

Златото тази година е един от най-добре представящите се активи на международните пазари. Само от началото на годината цената му се е покачила с малко над 30%. Това отразява терзанията на вложителите за развиването на коронакризата.
COVID-19 ще коства на международната стопанска система 9 трилиона $ Смъртните случаи в Съединени американски щати се усилват
Те залагат на сигурната инвестиция в злато поради взаимосвързаните здравна и финансова рецесия, породени от ковид, показват анализатори. Увеличаващия се брой случаи на инфектирани с COVID-19, неналичието на лекуване и ваксина, както и средствата, отпускани от държавните управления и централните банки по света, се отразяват отрицателно на възвращаемостта на останалите типове вложения.

Държавните облигации с 10-годишен матуритет в Съединени американски щати, да вземем за пример, доближиха рекордно ниска действителна рента от -1%. Това значи, че в случай че в този момент си купите американски дълг, ще загубите пари.

Анализатори на капиталовата банка „ Голдман Сакс “ плануват цената на златото да продължи да върви нагоре, достигайки $2300 за тройунция, до момента в който светът се приготвя за постепенно възобновяване от пандемията, написа „ Файненшъл таймс “. Други вложители пък са несигурни за пътя на златото, заради същите аргументи за неговата рекордна цена – неразбираемото развиване на пандемията.

Кога е на ниска цена и по кое време става доста скъпо

Златото се счита за актив застраховка против инфлация и обезценяване на валутата.

Ценният метал е нискорискова алтернатива за предпазване на благосъстояние в изискванията на висока неустановеност в стопанската система. Тогава неговото търсене се усилва, с което и цената му стартира да се движи нагоре. В условия на висок риск, държавните скъпи бумаги също са опция със относително невисок риск.
СЗО: Пандемията COVID-19 ще продължи доста дълго Рискът остава доста висок, сигнализират от организацията
Коронакризата, обаче, наложи изкупуването на облигации за страната да обезпечи по-голяма ликвидност в стопанската система. Така и тази алтернатива не е задоволително атрактивна даже за най-пасивните вложители. Затова и те се обръщат към златото.

В по-сигурни условия, обаче, вложителите избират по-голямата възвръщаемост на по-рисковите активи, като акции и облигации. Тогава златото не е толкоз мечтано, и цената му стартира внезапно да спада.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 12 414 255 415 6 964 Света 18 693 259 255 871 703 380 11 909 510 Заразени* Нови Починали България 12 414 255 415 Света 18 693 259 255 871 703 380
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР