Цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност от догодина ще бъде

...
Цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност от догодина ще бъде
Коментари Харесай

От 2018 г. цената на "Гражданска отговорност" ще зависи и от нарушенията на шофьора

Цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " от следващата година ще бъде друга за водачите с и без нарушавания, като тези с прегрешения ще заплащат повече. Т.нар. система " бонус-малус ", за която се приказва от над 10 години, ще бъде въведена в страната от началото на 2018 година, заяви зам.-председателят на Комисията за финансов контрол КФН) Ралица Агайн на конференция, проведена през вчерашния ден от Асоциацията на застрахователите в България.

До края на месеца осведомителните регистри и бази данни сред Министерство на вътрешните работи и застрахователите ще бъдат свързани, сподели Агайн, представена от в. " Сега ". Така застрахователите ще може да получават в действително време данни за глобите на всеки притежател или водач на автомобил. Електронният достъп до регистъра ще улесни и самото подписване на застраховки - хората ще показват единствено регистрационния номер на колата и на талона, а застрахователят ще получава останалата информация онлайн.

Все още не е известно с какъв брой ще се оскъпят застраховките, защото първо би трябвало да бъде препоръчан модел на системата " бонус-малус ". Очаква се до дни да е направено рпедложение за модел на системата, а по-късно той да бъде подложен на публично разискване.

" Различните страни са въвели разнообразни модели, като в множеството случаи цената на застраховките зависи от броя на пътнотранспортните злополуки на всеки един лидер. У нас обаче, с помощта на модерните технологии, наложително ще се употребява и информация дали участниците съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата. Така водачите, които са добросъвестни, ще бъдат двойно наградени ", сподели Агайн. За нарушителите всеки осигурител ще има право да завишава цената си с избрани стъпки.

На конференцията бе посочено, че България е преди всичко в Европа по тежки пътнотранспортни катастрофи с съвсем 100 смъртни случая на 1 млн. души население. Освен това страната губи големи средства за лекуване на тежко потърпевши при произшествия - сред 30 хиляди и 50 хиляди лева коства на един подобен потърпевш, означи министърът на опазването на здравето Николай Петров. В 95% от случаите виновността за произшествията е на лидера - несъобразена скорост, лишаване на преимущество, погрешно изпреварване, приложимост на алкохол, посочи шефът на " Пътна полиция " Бойко Рановски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР