Цената на водата е на ръба на социалната поносимост и

...
Цената на водата е на ръба на социалната поносимост и
Коментари Харесай

Къде отиват парите от по-високите цени на водата

Цената на водата е на ръба на обществената търпимост и на фона на инфлацията на хората им е непостижимо да я заплащат. Това съобщи в " Денят стартира " омбудсманът Диана Ковачева.
 
Увеличенията на водата към този момент са факт за доста градове в България, уточни тя, а във Велико Търново от години е ясно, че има нерегулярни доставки, до момента в който хората заплащат големи сметки.
 
" Като се усилва толкоз цената на водата, къде отиват тези пари и за какво по никакъв метод не се влага в остарялата инфраструктура, поради която хората имат режим на водата? Очевидно отива единствено за заплати, единствено че по този начин не може, тъй като хората не могат да поемат тежестта на заплатите на работещите във ВиК ", съобщи публичният бранител.
 
Увеличението на водата във Велико Търново единствено за тази година е 52% и се чака до края на 5-годишния регулаторен интервал да нарасне до 100%, сподели Диана Ковачева.
 
" Има нов законопроект за ВиК, само че по-добре да го нямаше, би трябвало да ви кажа, тъй като той с нищо не е по-добър от в този момент настоящия. Нищо от рекомендациите, които с години омбудсмана и хората чакат, не е влезнало. Вътре няма никакво обвързване сред цената и качеството. Няма никаква опция хората, които получават вода с неприятно качество, да им бъде понижена цената, нито някакви компенсации. Не са дефинирани уязвимите консуматори, нито има водни помощи ", уточни още тя.
 
Ковачева към този момент е подготвена с негативно мнение по отношение на новия законопроект и до дни ще го изпрати в районното министерство.
 
Омбудсманът разяснява и предлагането си зрелостниците да имат втори късмет да положат матура. Посочи, че повода са голям брой тъжби, изключително в последните години, когато матурата се трансформира във входен изпит за множеството университети и специалности в комбиниране с дипломата.
 
" Докато за дипломата работиш две години и зависи от твоята поредност, матурата е един ден, в който се явяваш на изпит. Все отново може да не си във форма, може да не успееш да се представиш по най-хубавия метод, само че тази оценка залепва за теб вечно ".
 
Докато при изпитите в университетите може да се кандидатства няколко пъти, то в случай че оценката от матурата е незадоволителна, не може да се поправи. Затова омбудсманът предлага втори късмет за зрелостниците - да опитат да покачат резултата си и най-после да се вземе по-благоприятният за тях.
 
 istock istock
" Този резултат няма да води до корекция в дипломата, а ще бъде уверение единствено за задачите на кандидатстване в университет, тъй че децата да имат втори късмет. Това ще важи и за България, и за чужбина, на всички места, където се кандидатства с матура ", посочи Ковачева.
 
По думите ѝ депутати от разнообразни парламентарни групи поддържат това предложение.
 
Диана Ковачева разяснява и проблема с санкциите за винетки, като уточни, че санкцията за сбъркана винетка и липса на винетка е 300 лева и би трябвало да се обмисли да е по-ниска.

До две години наложително с водомер

Предложението на районния министър за заплащане на не повече от три санкции годишно би могло да се одобри, само че по този начин няма да се решат въпросите, свързани със сбърканите винетки, уточни Ковачева.
 
" Когато си купувате винетка и сгрешите един или повече от знаците, на процедура вие знаете, че сте платили винетка, само че не и че сте сбъркали. Като пътувате, вас ви снимат всеки ден, само че вие не разбирате, тъй като има проблем с уведомяването. Обикновено хората са уведомявани за това, че имат санкции за винетки, едвам когато натрупат стотици хиляди левове санкции ".
 

Затова омбудсманът предлага хората да бъдат уведомявани в границите на три дни, с цел да могат в точния момент да поправят сбърканите винетки. Също по този начин - поправката да важи не от момента на корекцията, а със задна дата - от момента на закупуване на винетката.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР