Цената на въглеродните квоти в системата за търговия с вредни

...
Коментари Харесай

Цената на вредните емисии за пръв път надхвърли 50 евро за тон

Цената на въглеродните квоти в системата за търговия с нездравословни излъчвания в Европейски Съюз (ETS) се е повишила с над 50% от началото на годината. Още през декември котировките доближиха невижданите дотогава 30 евро за звук, при започване на март надминаха 40 евро, а през май за пръв път доближиха 50 евро.

Причина за скока са упованията на търговците наличността на въглеродни квоти да намалее през идващите години, в случай че Европейски Съюз желае да реализира поставените си климатични цели, в това число понижаване на излъчванията с 55% до 2030 година За това и повишението на цената на CO2 излъчванията е плануван от Брюксел ход като част от проектите за декарбонизация на стопанската система и в огромна степен беше предстоящо.

Повишаването трансформира въглерода в една от най-коментираните артикули в света. Докато природозащитниците приветстват възходящите разноски за замърсяване на доставчиците на сила и индустрията, има опасения, че темпът на повишаване е по-бърз, в сравнение с фирмите могат да се приспособяват. Това усилва опасенията, че евентуалните разноски могат да бъдат трансферирани на потребителите. Независимо от това, Фатих Бирол, началник на Международната енергийна организация, дефинира повишението на цените на квотите като " чудесно ", аргументирайки, че по-високите цени на излъчванията са нужни за бърз преход към по-чисти горива.

" Това е категоричен сигнал, че цените на въглерода ще се усилят, показа Бирол в изявление за Financial Times. Това дава мощен сигнал на вложителите и жителите, че посоката за развиване в Европейски Съюз става все по-ясна и по-ясна. "

Миналата седмица компании в стоманодобивния бранш и други мощно замърсяващи промишлености като нефтохимическата и циментовата приканиха Европейски Съюз да форсира проектите за въвеждане на налог за импорт от страни отвън схемата, страхувайки се, че ще бъдат сложени в неподходящо състояние по отношение на конкуренцията. Например стоманеният бранш в Европа ще се сблъска с разноски за въглерод към 2 милиарда евро тази година при сегашните ценови равнища съгласно оценка на FT, макар че по-голямата част от квотите й за въглерод се раздават гратис на страните членки.

Съгласно системата за търговия с нездравословните излъчвания в Европейски Съюз на фирмите се разпределят избран брой квоти, с цел да покрият най-малко част от излъчванията си. Ако понижат количеството нездравословни излъчвания, като да вземем за пример употребяват възобновими горива или природен газ вместо въглища, компаниите са свободни да продават остатъчните квоти за облага. Но в случай че усилят замърсяването, фирмите би трябвало да купят спомагателни квоти за покриване на излъчванията си по по този начин наречения модел за ограничение и търговия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР