Цената на тока за бизнеса може да поскъпне след пазарното

...
Цената на тока за бизнеса може да поскъпне след пазарното
Коментари Харесай

Цената на тока за бизнеса може да поскъпне заради обединението с гръцката борса

Цената на тока за бизнеса може да нарастне след пазарното обединяване на българо-гръцката граница, което се чака да стане факт на следващия ден. Предвиждането е на работодателските организации, които желаеха отсрочване на това обединяване, заяви БНР.

Мотивът са по-високите цени на тока в Гърция и Италия, които след обединяването ще се отразят и на цените у нас.

От 11 май следва сливане на предложения, които двете тържища - българската и гръцката, събират, на сегмент " ден напред ". Това сливане ще даде опция българските борсови играчи да виждат избран брой предложения " купува " и предложения " продава " от гръцки такива, както и противоположното, разясни изпълнителният шеф на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов.

По думите му този план е част от основаването на европейския общ енергиен пазар.

" Всички борсови оператори, всички преносни оператори и енергийни регулатори работим дружно за случването на тези обединявания ", сподели Константинов.

Свързването, което ще стане на 11 май, до няколко месеца би трябвало да бъде последвано от свързване на границата България - Румъния. Този развой се бави поради забавеното присъединение на Румъния, Чехия, Унгария и Словакия към общия енергиен пазар, уточни Константин Константинов в предаването " Преди всички ".

През предходната година токът на нашата борса е бил по-скъп от междинното за Европа с близо 7%. Цената е била сходна с румънската, по-висока от тази на италианския ток и по-ниска от гръцката. От началото на 2021 година токът у нас е по-евтин от средноевропейския с 3-4%, по-евтин е и от този в Румъния и Гърция. В момента токът в Италия е приблизително с 16 на 100 по-скъп от този на нашата борса.

Според Константинов изгодата от пазарната съгласуваност е в повишение на конкуренцията.

" Няма да има рискови цени, тъй като дълбочината на пазара, броят дейни предложения - както " купува ", по този начин и " продава ", ще бъде много по-голям. Ще следим най-вероятно по-голяма сходимост на цените, т.е. цените в целия Европейски съюз ще са все по-изравнени, поради възходящите обмени сред страните. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР