Цената на масовото гориво на бензина от А95 от началото

...
Цената на масовото гориво на бензина от А95 от началото
Коментари Харесай

Ето защо горивата поскъпват

Цената на всеобщото гориво на бензина от А95 от началото година се е покачила малко под 13%, а дизеловото гориво с 13.63%. Причините са напълно външни и няма нито една причина, която да е обвързвана с българския пазар. Това съобщи изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в утринния блок на Българска национална телевизия.

По думите му, цената на горивото се разграничава със стотинка или две за огромните вериги, а с 5-6 стотинки за другите вериги. Статистиката на профилирания уебсайт fuelo.net сочи 11-12 стотинки повишаване на литър бензин А95 и литър дизел в границите на 22 февруари - 23 март.

Горивата не се дефинират от държавната интервенция. България спрямо другите държави-членки на Европейски Съюз е най-ниска цена на дизеловото гориво, на бензина, както с налози и такси, по този начин и чиста цена. България е на дъното на таблицата, като се конкурираме с няколко страни за по-ниски цени.

„ В петролния пазар няма никакво съображение да се картелират компаниите и никой не може да си разреши да прави каквито и да било ангажименти с съперниците си. Няма икономическа основа, законът го не разрешава, множеството от компаниите са интернационално приети и на дребния български пазар не биха рискували имиджа си да вършат картели “, акцентира Андрей Делчев.

За покачването на цените на горивото, Делчев изясни, че при започване на март ОПЕК задържал рестриктивните мерки върху квотите за произвеждане, с което наложил недостиг на пазара. Пазарът незабавно реагирал с няколко % нагоре. Освен това при започване на февруари към момента пазарите очаквали, че след втората вълна на ковид щяло да има възкръсване.

Другата причина за повишаване на горивото е, че финансовите пазари са извънредно ликвидни и банките не дават лихви. Това тласка вложителите да търсят други пазари да влагат парите и да получават облага за парите си, разясни той.

Делчев посочи, че някои от авторитетните анализатори плануват повишение на цената на суровия нефт – 62-63 $ за барел, някои плануват да стигне 70-80 $. Неговата прогноза е, че цената по-скоро ще се задържи или леко ще падне надолу. Цените по-скоро прекомерно са неуверени, пазарът е доста нерешителен и цените вървят надолу, уточни Делчев.

По думите му цените са много разнообразни на българския пазар, само че логиката е когато търговците на едро вдигнат цените си, търговците на дребно реагират по безусловно същия метод. „ Нормално е с надценките, които поставят върху цените, обикновено е дребните търговци да следват логиката на производителя “, безапелационен беше Делчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР