Целулозата е молекула, съставена от въглерод, водород и кислород, и

...
Целулозата е молекула, съставена от въглерод, водород и кислород, и
Коментари Харесай

Повече за целулозата и как се използва в храните

Целулозата е молекула, формирана от въглерод, водород и О2, и се намира в клетъчната конструкция на съвсем всички растителни субстанции. Това органично съединяване, което се смята за най-разпространеното на земята, даже се екскретира от някои бактерии.

Целулозата обезпечава конструкция и мощ на клетъчните стени на растенията и обезпечава фибрите в нашите диети. Въпреки че някои животни като преживни могат да усвоят целулозата, хората не могат. Целулозата попада в категорията на несмилаемите въглехидрати, известни като диетични фибри.

През последните години целулозата се трансформира в известна хранителна добавка поради неповторимите си химични и физични свойства, когато се комбинира с вода. Въпреки че в множеството растителни субстанции може да се откри целулоза, най-икономичните източници на индустриална целулоза са памукът и дървесният пулп.

Как се употребява целулозата в храните

Като хранителна добавка

 Повече за целулозата и по какъв начин се употребява в храните

С повишението на осведомеността по отношение на приема на фибри, целулозата се трансформира в една от най-популярните хранителни добавки. Добавянето на целулоза към храната ви разрешава да увеличите наличието на насипни субстанции и нишки без огромно въздействие върху усета.

Редуктор на калории

Целулозата обезпечава доста размер или по-голямата част от храната, само че защото е несмилаема за хората, тя няма калорична стойност. Поради тази причина целулозата се трансформира в известен пълнител на диетични режими. Потребителите, които ядат храни с високо наличие на целулоза, се усещат физически и психически добре, без да употребяват доста калории.

Удебеляване/емулгиране

Желиращото деяние на целулозата, когато се комбинира с вода, обезпечава както сгъстяващи, по този начин и стабилизиращи качества в храната, към която се прибавя. Целулозният гел работи сходно на емулсия, суспендирайки съставки в разтвор и предотвратявайки отделянето на вода. Често се прибавя целулоза към сосове за уплътняване и емулгиране.

Сгъстяващата дарба на целулозата е подобаваща и за артикули като сладолед или за разтрошаване. Целулозата разрешава производството на дебели и плътни хранителни артикули без потреблението на доста мазнини.

Антислепване

 Повече за целулозата и по какъв начин се употребява в храните

Способността на целулозата да всмуква влагата, я прави най-хубавата съставна част срещу срастване. Настъргани сирена, смеси от подправки и смеси от питиета на прахуляк са единствено някои от многото хранителни артикули, които се възползват от целулозата като средство срещу срастване.

Форми на целулоза

Целулозата може да бъде открита в описите на съставките на продуктите, според от формата, която се употребява. Въпреки че целулозата има идентична молекулна конструкция без значение от типа (дървесен пулп, памук или друга растителна материя), по това по какъв начин молекулите са свързани дружно, се дефинира формата на целулозата.

Прахообразната целулоза е най-широко употребяваната в питателните артикули и е желана форма за приложение при срастване. Целулозната гума или целулозният гел, които са хидратирани форми на целулоза, постоянно се употребяват в сосове или други течни артикули като сладолед да вземем за пример.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР