Целият софтуер и програмни продукти на Red Hat са с

...
Целият софтуер и програмни продукти на Red Hat са с
Коментари Харесай

Облачен шопинг за $34 или защо IBM купува Red Hat

Целият програмен продукт и програмни артикули на Red Hat са с отворен код. Защо тогава IBM предложи за тази компания рекордна сума, доста превишаваща пазарната капитализация на Red Hat?
На 28 октомври тази година IBM публично разгласи закупуването на Red Hat Software – един от най-големите в света разработчици на Linux операционни системи. Сумата на договорката е гигантска – 34 милиарда американски $, което е с 63% повече от всички акции на компанията. Това е най-голямата договорка в историята на IBM.

В формалното изказване на компанията се споделя, че IBM ще стане водач в корпоративните хибридни облачни услуги. През 2017 година размерът ба cloud-пазара доближи $117 милиарда и неговият планиран годишен растеж е към 30%. Но синият колос има малко по-други проекти.
Защо тъкмо Red Hat?
Red Hat Software е разработчик на Linux операционни системи. Ключовата специфичност на тези Оценка за съвместимост е, че се употребяват от огромните корпорации (Enterprise) за най-различни цели: абонаментна продажба на програмен продукт, консултантски услуги, поддръжка, внедряване. През 2017 година годишният оборот на компанията бе $2,4 милиарда, а чистата облага – $253 милиона.

IBM постоянно е разполагала със лични операционни системи.: PC DOS, OS/2, OS/360. Някои от тях можеха да станат всеобщи, само че това не се случи, тъй като при персоналните компютри победи Windows, а при сървърите – Linux решенията и сървърните версии на операционната система на Microsoft. В последна сметка IBM изгуби пазара на всеобщите операционни системи. Но всичко може бързо да се промени.

За развиването на огромните изчислителни системи са значими освен операционните системи само че и системата за виртуализация дружно с хипервизора. Тези софтуерни принадлежности дават опция за отмерено натоварване на скъпите сървърни мощности.

Един от явните водачи на пазара на корпоративните електронни облаци е Microsoft. Всичките софтуерни артикули на Microsoft се основават вътре в компанията. Тя разполага със личните Оценка за съвместимост Windows Server, системата за виртуализация Hyper-V, обществения електронен облак Azure. Microsoft интензивно работи върху тези артикули и заема забележителен дял от облачния пазар. За 2017 година приходът на Microsoft доближи $6,8 милиарда. Останалите корпорации влагат във външни системи за виртуализация.

Другият водач на този пазар е Amazon. Тази корпорация няма лична операционна система, а нейният електронен облак употребява хипервизора Xen, който бе напълно преписан за потребностите на Amazon. През 2017 година компанията се отхвърли от Xen и мина към KVM. Още през идната година след миграцията, Amazon Web Services донесе на Джеф Безос $604 милиона.

Третият колос на облачния пазар е Гугъл. Интернет колосът се концентрира не толкоз върху клиентите, а върху разработчиците. Гугъл дава опция на програмистите да основават свои онлайн услуги в електронния облак, без да се постанова да закупуват свои лични изчислителни мощности. Потребителят няма потребност от скъпи и високопроизводителни компютри – по този начин да вземем за пример, електронната поща Gmail може да се употребява и на най-слабия преносим компютър или таблет.

Има още един, не толкоз видим, само че мощен състезател на този пазар. Това е VMware, който няма личен електронен облак, само че има превъзходни разработки за бизнеса в тази област. Това е огромна компания: за 2017 година приходът на VMware бе $4,37 милиарда, а облагата – $740 милиона. Силната страна на VMware е виртуализацията.

При това систематизиране на пазара, IBM желае да отговори със собствен личен мощен артикул.
Историческите аналози
Ситуацията, при която една корпорация взема решение своите вътрешни проблеми посредством пазаруването на друга огромна IT компания за милиарди долари, не е нещо неизмеримо. Понякога това свършва добре: Гугъл закупи Android и в този момент това е най-популярната операционна система за смарт телефони. Но има разлика: към датата на покупката, мобилната операционна система бе в зачатъчно положение.

Но от време на време тази тактичност води до цялостен неуспех. Така да вземем за пример Oracle купи MySQL за $7,4 милиарда. Но по-късно множеството консуматори минаха към MariaDB и други системи за ръководство на бази данни. Проектът пропадна.

Red Hat е одобрена компания, която е на IT пазара от 23 години. А IBM ще би трябвало да интегрира Red Hat в своята оперативна активност, да наложи своите обичаи и клиенти, с цел да може да извлече най-много изгода.
Ползата за IBM
След поглъщането на Red Hat, IBM ще получи известната операционна система Red Hat Enterprise Linux, виртуализацията Red Hat Virtualization (RHEL) и хипервизора KVM. Очакванията са тези технологии да бъдат употребявани за основаването на хибридни електронни облаци. Това е известно към сегашен ден направление, при което клиентът разполага част от изчислителните си мощности в своя лична инфраструктура и част в общодостъпна облачна услуга.



Тази концепция доста добре се съчетава с ориентацията на Red Hat към крупните клиенти. По всичко проличава, че за IBM са значими освен технологиите на Red Hat, само че и клиентите на тази компания.
Мотивацията на Red Hat
IBM е една от най-технологичните корпорации в целия свят. Тя основава лични процесори и мощни изчислителни системи за тях, има пари за опити и най-главното – предпочитание да измести Amazon, Гугъл и Microsoft от пазара на облачните услуги.

С помощта на IBM, Red Hat може да получи още по-големи поръчки и клиенти. Това напълно не са просто елементарни по-бързи изчислителни системи. IBM създава и предлага свои решения в региона на машинното образование и изкуствения разсъдък. Така да вземем за пример Watson е ИИ, съчетаващ фирмени хардуер и програмен продукт, и може да взема решение доста комплицирани задания: да слага медицински диагнози, да търгува с облага на фондовата борса, по-точно да планува прогнозата на времето и така нататък

Суперкомпютърът Watson е една отлична платформа за Red Hat, на която той може да основава личен програмен продукт на най-съвременния хардуер. Red Hat нямаше по какъв начин да получи достъп до сходни запаси без присъединение към IBM.
Какво ще се промени за IT пазара
Това усвояване се концентрира най-вече върху крупните клиенти, които са подготвени да влагат стотици милиони долари за построяването на лични облачни услуги и облачна инфраструктура. На дали тези клиенти ще предпочетат IBM пред другите, ще разберем в най-близко бъдеще.



Големите корпорации също могат да употребяват обществени облачни услуги за образованието на лични ИИ, само че не желаят да дават своите данни в обществен електронен облак. За да запазят комерсиалната загадка, те избират да обработват своите данни благодарение на личните си изчислителни мощности.

Именно тук IBM може да стане съперник на Microsoft, Amazon и Гугъл със своите иновационни суперкомпютри и технологиите на хибридните облаци на Red Hat. По този метод IBM ще предложи на корпорациите мощни изчислителни запаси при обезпечено предпазване поверителността на фирмените данни.

Сумата от $34 милиарда е голяма даже и за IBM. Подобни покупко-продажби не се подписват и няма да се подписват постоянно. Тази инвестиция е направена с цел да може на облачния пазар да излезе още един световен състезател с мощен хардуер, новаторски програмен продукт и доста Enterprise клиенти.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР