Цели 93% от наличните дюни в община Шабла липсват в

...
Цели 93% от наличните дюни в община Шабла липсват в
Коментари Харесай

Дюните в община Шабла ...липсват в кадастъра

Цели 93% от наличните дюни в община Шабла липсват в кадастъра, това са открили специалистите на гражданската самодейност “Зелени закони”. Те се изпратили писмо до министерствата на околната среда и водите, на районното развиване и благоустройството и на туризма, както и до отрасловата комисия в Народното събрание с искане за среща, на която да бъдат разисквани проблеми с картирането и опазването на дюните по българското Черноморие, оповестява Стефан Аврамов от организацията.

„ Екипът на “Зелени закони” извърши изследване на дюните по българското Черноморие. Целта беше да установим какъв брой от съществуващите дюни са разказани като такива и отразени в кадастъра и профилираните карти.

Проверявахме терени от Ахтопол до Шабла и открихме голям брой дюни, които без никаква логическа причина не бяха картирани. На процедура, картирани в кадастъра се оказаха единствено половината от известните дюни в България “, споделя Аврамов.

Интересен проблем е установен в община Шабла. Всички плажове тук попадат в Натура 2000. Затова през 2012 година дюните са били картирани по план „ Картиране и установяване на природозащитното положение на естествени местообитания и типове “, с възложител Министерството на околната среда и водите.

Съгласно тези изследвания пет просторни комплекси от бели и сиви дюни има на плажовете против Шабленската тузла, Шабленското и Дуранкулашкото езеро, до Крапец и на север от Дуранкулашкото езеро. Тези дюни са разказани в формулярите на предпазените зони “Езеро Дуранкулак” и “Езеро Шабла - Езерец”. На територията на двете предпазени зони са разказани общо 1218.9 декара бели дюни и 47.9 декара сиви дюни.

Тези дюни към резиденцията в Шабла не съществуват в профилираната карта на дюните на Министерството на районното развиване и благоустройство( МРРБ).

В профилираната карта на дюните на Министерство на регионалното развитие не съществуват и тези бели дюни край Шабленската тузла, които са картирани през 2012 год. от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Но в профилираната карта на дюните към кадастъра са отразени единствено 92.901 декара, което прави малко над 7% от откритите от Министерство на околната среда и водите дюни.

От гражданската самодейност споделят, че не могат да отгатнат за какво Министерството на районното развиване не е употребило данните за картираните дюни на Министерството на околната среда и водите?!

И изясняват: „ Съгласно § 31 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - “В едногодишен период от влизането в действие на този закон Министерството на околната среда и водите дава на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за отразяване на пясъчните дюни в кадастралната карта и в профилираните карти и регистри по член 6, алинея 7. В 6-месечен период след даването на информацията границите на пясъчните дюни се отразяват в кадастралната карта и профилираните карти и регистри.”

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) е признат през 2008 година и това обвързване явно още не е изпълнено, припомнят от организацията.

Повечето от неотразените в кадастъра дюни попадат в предпазените зони “Езеро Дуранкулак” и “Езеро Шабла - Езерец” и са изключителна държавна благосъстоятелност, като се изключи няколко парцела, които са частна благосъстоятелност.

Според природозащитниците, много чудноват е и фактът, че няколкометрова линия сред дюните на Дуранкулак и самото езеро Дуранкулак са частна общинска благосъстоятелност при изискване, че дюните преливат в езерото без специфициран буфер, а както дюните, по този начин и езерото по Конституция са изключителна държавна благосъстоятелност.

Според тях въпросът е от значително значение и се надяват институциите да откликнат бързо на поканата им за среща, която са отправили към всички виновни по тематиката държавни ведомства.

Какво и по кое време обаче това ще се сучи, на този стадий не е ясно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР