Целенасочена атака срещу машинното гласуване видя в дебатите по време

...
Целенасочена атака срещу машинното гласуване видя в дебатите по време
Коментари Харесай

Свиленски ревна заради машинното гласуване: Кодовете някой пак ще ги знае! Как да кажем на българите…

Целенасочена офанзива против машинното гласоподаване видя в дебатите по време на днешното чуване за надеждността на машините Настимир Ананиев от парламентарната група на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “. Депутатите от „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “ останаха неудовлетворени от отговорите, дадени от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и Камелия Нейкова, ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК). Отношение към чуването не взеха депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. В хода на самата процедура, обаче те зададоха въпроси към министъра на вътрешните работи и ръководителя на ЦИК.
Искането за чуване бе импортирано от Цончо Ганев и група народни представители от „ Възраждане “. Освен тях в зала трябваше да бъде и ръководителят на ДАНС. По-рано от известие на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, стана известно, че той е изпратил писмо, с което осведоми народните представители, че е в неотложни командировки.
След чуването Настимир Ананиев от ПП-ДБ взе отношение, като уточни, че задачата на това говорене е да се махнат машините и да остане единствено хартиеното гласоподаване. Той уточни, че сходен вид говорене е „ целенасочена акция “, която се пробва да „ понижи доверието в машините “ и в случай че може да ги махне по някакъв метод. Машините подсигуряват вота на всеки един български жител. От тази естрада не престават да се постановат политически дъвки и градски митове, добави депутатът. По думите му машинният избор е най-защитеният избор. Проблемът не са машините, казусът е, че се купуват гласове, казусът е, че хартията може да бъде доста елементарно манипулируема, добави Ананиев. Той уточни, че от ПП-ДБ виждат офанзивата против машинното гласоподаване. Ние твърдо ще се противопоставим на тази офанзива, даде обещание националният представител. Аз приканвам хората да си гласоподават машинно, това е най-защитеният избор, добави той.
Ангел Георгиев, депутат от „ Възраждане “, сподели, че работата става все по-притеснителна, щом се спомене машинен избор. По думите му от чуването е станало ясно, че машините седят в частен склад, виновните институции си трансферират отговорността едни на други и никой няма надзор върху това кой има достъп до машините. Общо взето виждаме, че като се изключи че самите машини са доста гъвкави, и опциите за практикуване на операции над тях също са доста гъвкави, разяснява националният представител. Не получихме съответни отговори на доста значимите въпроси, които зададохме, като за какво никоя партия няма достъп до софтуера, добави Георгиев. Много ясно пролича гузното безмълвие на ПП-ДБ, които не зададоха нито един въпрос, означи националният представител. Разбрахме, че ала-бала сглобката е удовлетворена от обстановката. Няма никакви взети ограничения против ала-бала процесите, които въздействат на крайния резултат на изборите, добави Георгиев.
Георги Свиленски от „ Българска социалистическа партия за България “ означи, че не са постигнали нужния резултат от днешното чуване. Няма по какъв начин да кажа на българските жители, че машинният избор е благонадежден, защото българската страна е пленник на една компания – „ Смартматик “, сподели Свиленски. Стана ясно, че в предходните избори 11 ИТ специалисти от ЦИК са били заменени в последния миг по отчет на ДАНС, а измежду новите 11 специалисти един е бил чиновник на Алексей Петров, добави депутатът. По думите разум Министерство на вътрешните работи и ДАНС би трябвало да имат информация. Свиленски попита какъв е бил ползата на Алексей Петров към резултата от изборите, за какво се е тормозил от това да бъде изработен одит на машините, съобщи Българска телеграфна агенция.
„ На всички тези въпроси българската страна и вие господин министър, като представител на министерство, което се грижи за правовия ред, би трябвало да имате отговор “, добави депутатът. Машините ще бъдат програмирани, кодовете някой отново ще ги знае “, разяснява Свиленски и добави, че по този начин сътрудниците му от ПП-ДБ с „ ала-бала “ с президента и с машините могат и да стигнат до балотаж в София. Не сме удовлетворени от направеното чуване. Няма резултат, не можем да успокоим българските жители за това, че вотът ще бъде почтен, сподели Свиленски.
Станислав Балабанов от „ ИТН “ съобщи, че е извънредно обезпокоен, че от отговора на въпроса кой доработва софтуера на машините. Вие охранявате тези машини. Нямате информация за тези жители от Панама и Съединени американски щати, нямате информация какво се случва с журналиста Цанов, нямате информация от господин Свиленски, поканихте ли го да го изслушате по какъв начин Кирил Петков му е предложил кода, попита Балабанов. Ние от Има Такъв Народ сме били за 100 % машинно гласоподаване, само че не с машините от Венецуела, има доста по-качествени машини, с които се организират избори, добави той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР