Църквата почита днес Свети Игнатий Богоносец, народът ни празнува Игнажден.

...
Църквата почита днес Свети Игнатий Богоносец, народът ни празнува Игнажден.
Коментари Харесай

Игнажден е, първият гост определя годината |

Църквата уважава през днешния ден Свети Игнатий Богоносец, народът ни чества Игнажден. Имен ден имат Игнат, Искра, Пламен, Огнян и техните производни. 

Името Игнатий е от латински генезис и значи „ огън ”, „ пламък ”, „ огнен ”.

Игнажден е първият по-специален ден към зимното слънцестоене, счита се, че с него стартират коледните празници. Затова е именуван още Нов ден и Млада година.

Според поверието първият посетител в дома дефинира каква ще е идната година за фамилията - в случай че полазникът е добър човек, годината ще е сполучлива. Който от стопаните пък излезе пръв от къщата, не би трябвало да се връща с празни ръце.

На този ден не се дава нищо в заем, с цел да се резервира изобилието и плодородието в фамилията.

В националните вярвания от Игнажден до Богоявление са Мръсните дни, с тях стартира прехода от остарялата към новата година. Според християнската традиция от през днешния ден стартират родилните страдания на Богородица. Затова нераждалите дами не би трябвало да работят, за раждат по-леко децата си. 

На трапезата на Игнажден се поставят орехи и се назовават на членовете на фамилията - като се счупи, ядката демонстрира по какъв начин ще върви животът му през новата година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР