Църквата чества Преподобни Герасим днес.Герасим бил родом от Ливия, от

...
Църквата чества Преподобни Герасим днес.Герасим бил родом от Ливия, от
Коментари Харесай

Ето кой празнува имен ден днес

Църквата празнува Преподобни Герасим през днешния ден.

Герасим бил родом от Ливия, от младини се посветил на служение на Бог и се отдръпнал в Тиваидската пустиня. След като живял там доста години, той посетил Йерусалим се заселил покрай река Йордан. Около него се събрали доста подвижници и се основала огромна обител.

По това време (V век) Евтихиевата разкол смущавала християните. Мнозина се присъединявали към лъжеучението.

За разпространяването на ереста мощно съдействувал един духовник, човек интелигентен и остроумен, на име Теодосий. Като пристигнал в Йерусалим, той обърнал към лъжеучението кралица Евдокия, брачна половинка на Теодосий Млади, и посредством своите хитрини възбудил цялото духовенство срещу йерусалимския патриарх Ювеналий, който бил свален, и хитрият Теодосий заел неговото място.

Неговото сладкодумство увлякло за известно време и Герасим. Но той не останал дълго в илюзия, ревниво търсел истината. Обърнал се за съвет към преподобни Евтимий Велики и след поученията на този свят мъж отхвърлил ереста и се разкаял. 

Герасим открил в своята обител най-строг метод на живот и самичък давал на братята образец на безкористие и строга умереност. Братята нямали никаква благосъстоятелност, с изключение на една дреха, черга, на която спели, и дамаджана за вода.

През светата Четиридесетница преподобни Герасим нормално оставял манастира, с цел да може в уединение изцяло да се съобщи на нравствен живот. Той се оттеглял в пустинята единствено с един възпитаник. 

Веднъж, когато прекарвал в пустинята, отлично привидение му възвестило за гибелта на преподобни Евтимий. Той видял хорове ангели, които носели в небесата душата на светия дъртак, и побързал да отиде в манастира на св. Евтимий, с цел да присъствува на неговото заравяне.

Разказват, че св. Герасим със своята светост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и от този момент на всички места лъвът вървял след него и му служил. А когато преподобният починал, лъвът дълго време тъгувал и най-сетне починал на гроба му.

Преподобни Герасим умрял в дълбока напреднала възраст в 475 година.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР