Цариброд. Отношенията между Сърбия и България са много добри и

...
Цариброд. Отношенията между Сърбия и България са много добри и
Коментари Харесай

Александър Вучич: Отношенията между Сърбия и България са много добри

Цариброд. Отношенията сред Сърбия и България са доста положителни и двете страни имат другарски връзки, сподели през днешния ден президентът на Сърбия Александър Вучич акцентира, че представителите на българското национално малцинство в Сърбия постоянно могат да разчитат на отворените прегръдки на страната, цитира думите му най-авторитетният сръбски вестник “Политика “ .

„ Отношенията сред Сърбия и България са в действителност положителни. Култивираме откровени другарски връзки с България и българския народ “, сподели Вучич в Цариброд (Димитровград) на взаимна конференция с българския президент Румен Радев.

Той съобщи, че е разговарял с госта си през днешния ден, в допълнение към тематиката за учебниците на български език, на първо място за стопанската система, заетостта и привличането на вложения в тази част на Сърбия. Както той сподели, те да се договорили да работят дружно, с цел да обезпечат вложения и работа на хората.

„ Казах на Радева и на представителите на българското малцинство, че постоянно могат да разчитат освен на другарски връзки, само че и на изцяло отворените и отворени ръце на страната към тях, тъй като не виждаме проблеми, които да ни разделят, “ сподели Вучич.

Той акцентира, че членовете на българското национално малцинство би трябвало да бъдат мост сред Сърбия и България. „ Най-голям е броят на настояванията за информация на майчиния език и създаването на нови учебници. Готови сме да им предоставим това с техническата помощ на България “, сподели Вучич.

Той също по този начин съобщи, че комерсиалният продан сред двете страни е добър, като обаче акцентира, че той може и би трябвало да бъде по-висок. „ След годината на ковид в този момент нещата се оправят. Очакваме да увеличим комерсиалния продан от 1,4 милиарда евро на 1,5 милиарда евро през идващия интервал “, сподели Вучич.

Ще се опитаме да подчертаваме върху нещата, които ни свързват и ни сближат, както и да разгадаем нещата, които са ни разделяли в предишното, уточни през днешния ден президентът на Сърбия Александър Вучич във връзка срещата с президента на България, Румен Радев. По време на взаимната конференция той уточни, че има доста общи планове, които са доста значими.

„ Изградихме автомагистрала до границата, а България построява скоростен път до София, т.е. автомагистрала. Извършваме цялостна реорганизация на стоманения път, а при започване на идната година стартират работи по правата Ниш-Димитровград на стойност 270 милиона евро. " Когато реконструираме тази железница и имаме съглашение с Европейски Съюз за бърза железопътна линия до Ниш, в допълнение ще сближим две страни и двете ни столици, " изясни Вучич.

Той напомни и плана за газов интерконектор на стойност 89 милиона евро, оценявайки, че това е значима инвестиция за Сърбия, тъй като ще даде опция за по-нататъшно диверсифициране на енергийните източници посредством „ Балкански поток “.

Той сподели, че са говорили за разкриване на нови дребни гранични пунктове, което би означавало доста за жителите в граничната зона. " Ще разгледаме еднократното работно време в интервала от 7 до 15 или 16 часа ", разгласи Вучич.

Той благодари на България за поддръжката на Сърбия по нейния европейски път и сподели, че пожелава всичко най-хубаво на братския български народ.

„ Не виждаме никакви проблеми сред нашите две страни. Посещението на паметниците и решаването на всички исторически проблеми, които би трябвало да оставим след себе си и да помислим за бъдещето, мисля, че откри плодородна почва у нас. Пожелавам всичко най-хубаво на българския народ, където и да сме живи и здрави, ние сме другари и братя. " Днес ще открием паметника на Кирил и Методий и ще се опитаме да уважим нещата, които ни обвързват и ни сближат и да разгадаем нещата, които са ни разделяли в предишното ", сподели той, представен от организация Tanjug.

Изпълнени обещания във връзка с българското малцинство

Българският президент Румен Радев съобщи през днешния ден, след среща със сръбския президент Александър Вучич в Димитровград, че България построява общ европейски път със Сърбия и акцентира, че президентът Вучич извършва всичко, което е заречен, що се отнася до контрактуваното и правата на българското национално малцинство в Сърбия.

" Взаимодействаме с господин Вучич от години, имаме неприкритост и разглеждане на всички въпроси, ясна визия за това по какъв начин да подобрим съдействието и да реализираме още по-голям триумф, по какъв начин да начертаем общия си европейски път дружно ", сподели Радев в послание към медиите след срещата.

Той благодари за поканата и топлото гостолюбие и напомни, че среща на двамата президенти се организира за първи път преди три години, още веднъж дружно с българското национално малцинство в Сърбия.

„ Това беше невиждана среща. Това демонстрира едно другарство, добросъседски връзки и решителни дейности по въпроса за нашите два народа ", оцени Радев.

„ Днес освен споделяме общо духовно пространство, възхвалявайки Кирил и Методий, само че и пишем на една и съща писменост. Това демонстрира историческа непосредственост, само че също по този начин обрисува общия ни път за нашите упоритости. Продължаваме към по-нататъшно другарство “, сподели Радев.

" Благодаря Ви, президент Вучич, тъй като изпълнявате всичките си обещания, които поемате ", сподели президентът на България, представен от организация Tanjug.

Беше открит монумент на Кирил и Методий

Днес в двора на гимназията на Св. Св. Кирил и Методий в Цариброд (Димитровград) беше тържествено открит монумент на славянски просветители, а на церемонията участваха президентът на Сърбия Александър Вучич и президентът на България Румен Радев.

Под звуците на химните на Сърбия и България, изпълнени от членове на гвардейската част на Сръбската войска, паметникът беше открит в наличието на жителите на Димитровград.

След откриването на паметника президентите Вучич и Радев ще посетят реконструираната постройка на гимназията „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Основният камък за паметника бе положен от Вучич и Радев на 22 юни 2018 година

Впрочем във всички славянски страни, като се изключи Полша и Словения, на 24 май се празнува Денят на Кирил и Методий, т.е. Денят на славянската книжовност и просвета, разяснява организация Tanjug.

Символ на историческата непосредственост, само че и на бъдещето

Президентът на България Румен Радев съобщи през днешния ден, след откриването на паметника на Кирил и Методий в Димитровград дружно с президента на Сърбия Александър Вучич, че това е значимо историческо събитие и знак на общата духовна и историческа непосредственост на сръбския и българския народ, само че и na общото бъдеще.

„ Щастлив съм, че младежите виждат образец за другарство и съдействие през днешния ден и че ще го носят със себе си в бъдеще “, акцентира Радев.

Той споделя, че паметникът също по този начин демонстрира, че двата народа са способни да се отнасят с почитание към разликите и да позволяват по рационален метод всичко, което ги е отдалечaавало.

„ Ние сме близки, освен географски, само че и духовно, точно Кирил и Методий са посочили тази непосредственост през вековете, откогато пишем с една и съща писменост, с което малко нации могат да се гордеят. Искам да благодаря на всички, които способстваха за това събитие да се организира през днешния ден, и да се обърна към нашите сънародници и да им припомня думите на Вучич, когато положихме главния камък, и споделям същото - бъдете свободни и горди да изразявате себе си и да запазите своя дух, корени, език и еднаквост, само че не забравяйте, че сте лоялни жители на страната, в която живеете и зачитайте законите на страната, в която живеете, тъй като това е методът за реализиране на общо европейско бъдеще ", сподели Радев.

Той добави, че това може да бъде образец на други страни в района по какъв начин да построяват другарство и съдействие и по какъв начин да почитат историческите корени, цитира думите му организация Tanjug.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР