Царевицата е уникално растение, от което почти всички части се

...
Царевицата е уникално растение, от което почти всички части се
Коментари Харесай

Полезните свойства на царевицата

Царевицата е неповторимо растение, от което съвсем всички елементи се употребяват. Млади растения отиват за подготовка на силаж за хранене на наедрял рогат добитък, съцветие на царевица (стигмати и пръчки) - лекарствен артикул за хората. Много артикули се подготвят от зърнената им.

В допълнение към питателните и вкусови качества царевицата има доста потребни и лечебни свойства за хората.

Ползата от потреблението на царевица е голяма, коства си да се употребява допустимо най-често. Не се задоволявайте единствено с варена царевица - зърната могат да се употребяват в печена и пържена форма, добавени към салати, супи, гарнитури, рагу, овесена каша. Малките кочани се употребяват сурови (млечна царевица) и на грил.

Царевицата има богато наличие на витамин К, аскорбинова и пантотенова киселина, смолисти и горчиви субстанции, етерично масло.

Царевицата е потребна, тъй като включва субстанции като зеаксантин и неизменен лутеин. Това са естествени бои и антиоксиданти от самата природа. Ако зърната на царевицата са добре изсушени и смлени, те ще запазят огромен брой антиоксиданти.

Използването ѝ очиства човешкото тяло от:

 Кочани царевица Снимка: Станислава Вълкова

- токсини;

- шлаки;

- извежда радионуклидите.

Поради наличието на антиоксиданти използването на кочани стопира преждевременното стареене, работи като превантивно средство за сърдечни болести.

В националната медицина тя намира необятно приложение, защото има диуретично, кръвоспиращо, жлъчкогонно и успокояващо деяние.

За лечебна цел се употребяват единствено дългите нишковидни близалца на женските цветове. Тя се употребява като кръвоспиращо средство при камъни и пясък в бъбреците, при отоци.

При подрастващите деца оказва помощ да се натрупа телесно тегло и доставя витамини и микроелементи.

Царевичното нишесте е належащо за храненето на нервните кафези, по тази причина тази зеленчукова просвета би трябвало да бъде включена в диетата, изключително за тези, които страдат от болести на нервната система.

 Кочани царевица Снимка: Станислава Вълкова

Рецептите с царевица и потреблението на царевично олио за подправяне на салати са потребни при болести на стомаха и червата, както и пречат на развиването на рак и забавят стареенето на тялото. Доказано е също, че царевичното масло понижава холестерола в кръвта, намалявайки риска от инфаркт и инсулт.

Всички потребни свойства на витамините в царевичните кочани се резервират, даже в случай че те са варени, защото обвивката на зърната не се разпада, което способства за запазването на множеството свойства на прясната царевица.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР