Трябва ни много ядрена енергия, тя е наш приятел. Трябва

...
Трябва ни много ядрена енергия, тя е наш приятел. Трябва
Коментари Харесай

Оливър Стоун: Трябва да има Обединени нации на ядрената енергия

Трябва ни доста нуклеарна сила, тя е наш другар. Трябва да имаме Обединени народи на нуклеарната сила с присъединяване на Съединени американски щати, Китай и Русия. За това прикани американският режисьор и притежател на три награди „ Оскар “ Оливър Стоун. А на въпроса на БГНЕС дали този алианс е вероятен в актуалната геополитическа обстановка, режисьорът отговори по този начин: „ В този миг не, само че би трябвало да има, няма смисъл да се бием “.

Оливър Стоун показа в Европейския парламент в Брюксел своя нов документален филм за изгодите от нуклеарната сила. На него участваха представители на българските институции, бизнес, медии. Един от участниците в събитието, който показа режисьорът, беше българският евродепутат Цветелина Пенкова: Вече нямаме време да се опасяваме, имаме потребност от повече авторитетни гласове на такива персони, като Оливър Стоун, които да опишат истината за нуклеарната енергетика, сподели тя.

Дълги години се насаждаше неправилното мнение, че един нуклеарен реактор е еднакъв на атомна бомба. „ През 70-те години преглеждахме всеки един реактор като нуклеарна бомба. Това беше доста неправилно и беше една от заблудите, които се разпространяваха дълги години. Медиите не направиха нищо, с цел да разсеят тази илюзия. Това беше задачата на документалния ми филм, който ясно показва какво е неправилно и какво е в действителност нуклеарната сила и какво можем да създадем “, съобщи американският режисьор, който е създател на 20 игрални и 9 документални кино лентата.

За производството на една атомна бомба ни е нужен обогатен уран на 95%, до момента в който за нуклеарното гориво ни е задоволителен уран обогатен 2-3%. Т.е. това е едно доста ниско равнище на радиацията спрямо обогатения уран за нуклеарната бомба, уточни Оливър Стоун.

Той напомни фамозния филм на Ал Гор „ Неудобната истина “, който излезе преди съвсем четвърт век и беше приветстван тогава от международната общност. „ Филмът на Ал Гор говореше за слънцето и вятъра като източници на сила, като че ли това е задоволително. Той нито един път не загатна в своя прелестен филм нуклеарната сила. Зададох си въпроса: Защо? “, съобщи режисьорът, разказвайки за претекстовете, които са го подтикнали към тематиката за мирния атом.

Оливър Стоун съобщи, че към този момент 20 години сме запленени от ВЕИ, само че би трябвало да се обърнем към статистическите данни. Те демонстрират, че 80% от силата към момента се създава от изкопаеми горива и този % не понижава. От друга страна, построяването на съоръжения, работещи на възобновима сила не са евтини. „ Всички желаеме да имаме по-чиста сила, само че цената не е същата. Виждаме по какъв начин Земята продължава да бъде тровена от петрола, въглищата, метана. Заместването на тези източници на сила с силата, създавана от вятъра и слънцето, се оказа нещо, на което не можем да разчитаме “, съобщи режисьорът, цитирайки данните, че фотоволтаичните акумулатори могат да работят към 11% от времето, а на силата от вятъра можем да разчитаме 25% от времето.

Оливър Стоун напомни, че работят към 500 реактора в над 25 страни по света. За 70 години нямаме съвсем нито един случай като се изключи нещастието в Чернобил. По отношение на АЕЦ „ Фукушима “ аргументите там не са в самата нуклеарна централа, а са резултат от земетресението и последвалото цунами, което наводни реактора. Режисьорът обърна внимание на обстоятелството, че равнищата на радиация не са се вдигнали съществено и няма потърпевши от нея. Той добави, че радиацията е измежду нас: има радиация в атмосферата, даже в бананите, които консумираме, не би трябвало да се опасяваме. „ Ядрената сила е наш другар и планетата и вселената също са наши другари. Ние сега виждаме планетата като наш зложелател. Най-ужасното нещо е да се опасяваме от страха “, сподели Стоун и прикани за повече обучение на тази тематика.

Той означи, че през днешния ден младите не робуват на страховете за нуклеарната сила, които са наложени от Студената война. Свидетелство за това са множеството младежи, които работят сега в разнообразни лаборатории по света.

„ Ядрената сила е толкоз могъща “, заключи Оливър Стоун и прикани за основаване на Обединени народи на нуклеарната сила. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР