„Трябва категорично да се противопоставим на активното лобиране, от много

...
„Трябва категорично да се противопоставим на активното лобиране, от много
Коментари Харесай

Гьоков: Да се противопоставим на лобирането за скандални промени на трудовото законодателство

„ Трябва изрично да се противопоставим на дейното лобиране, от доста високи места, за скандални промени на трудовото законодателство, ориентирани към орязване на придобивки и спомагателни отбрани на служащите и чиновниците, като да вземем за пример унищожаване на клас „ Прослужено време ", унищожаване на Минимални осигурителни приходи и минимална работна заплата ". Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков от парламентарната естрада.

Според него промишлеността в България осъществя една от най-високите правила на облага в Европа, а в това време заплаща най-ниските заплати в Европейски Съюз.

„ В България няма заслужено и почтено възнаграждение на труда. И на фона на това, има хора, които не получават и тези ниски заплати, без значение, че добросъвестно са изпълнявали трудовите си отговорности на работните си места ", уточни той.

По неговите думи, съзнателно или не, това неизплащане на заплати основава съществени проблеми в трудовите връзки и е с огромна обществена значителност. Според него е разбираемо и е възможно- един шеф да изпитва краткотрайни компликации и да не може да изплати в уговорения период заплатите, което не значи, че би трябвало да влезе в пандиза.

„ Но би трябвало да е изрично ясно, че тези краткотрайни усложнения не би трябвало никога да са за сметка на служащите и чиновниците ", акцентира националният представител.

Гьоков напомни, че изхождайки от всичко това, „ Българска социалистическа партия за България " е предложила основаване на Временна комисия за изследване на случаите на неизплатени заплати.

„ По време на работата си, членовете на комисията се сплотиха към идеята- въз основа на разпознатите проблеми да се предизвикват промени в настоящото законодателство, които да допринесат за попречване и понижаване на случаите на неизплащане на трудови хонорари и компенсации на служащите и чиновниците от техните работодатели. Ние приветствахме това решение на комисията ", изясни той, само че изрази страдание, че след усилената и ползотворна работа, Временната комисия е съумяла да предложи приемливо решение единствено на част от проблемите, само че е пропуснала опцията да реши казуса напълно. Като образец той уточни прехвърлянето на компании с насъбрани отговорности на трети лица, които са обществено слаби жители, нямат имущество и кредиторите не могат да съберат вземанията си от тях по никакъв метод.

„ Как вземат решение този случай препоръчаните промени? Никак! Категорично не прекратяваме тази лъжлива процедура. А тя е една от най-дразнещите практики, които съществуват, наред с това, несъмнено, че служащите не си получават заплатите ", добави той.

Гьоков е на мнение и че достъпът на ощетените служащи и чиновници до средствата, набирани във Фонд „ Гарантирани вземания на служащите и чиновниците " не е улеснен.

„ Има някакъв боязън у работодателските организации, да не би средствата във фонда да намалеят и да се възобнови вноската по него. За това е съпротивата против улеснение на достъпа до средствата в него ", сподели още депутатът от левицата, само че увери, че това няма по какъв начин да се случи.

„ По данни на Главна ревизия по труда, неплатените заплати са в границите на 10 млн. лева Да предположим, че облекчим достъпа до средствата от фонда и всички служащи съумеят да се доберат до правото си да получат неплатените заплати - тогава ще се похарчат 10 млн. лева от фонда. А в него има 250-260 милиона ", посочи той.

Според Гьоков е рационално да се даде опция за наети от търговеца служащи или чиновници да желаят от съда разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. „ Защото те в един миг може да се явяват най-големият заемодател на работодателя си с неизплатените им заплати ", изясни Гьоков.

По неговите думи няма по какъв начин да има злоупотреби, в случай че се ползва законодателството. „ Когато страната не може да ти подсигурява изплащането на трудовото заплащане, и да те защищити от неточните работодатели, както е записано в редица закони, то не е ли редно да ти отстъпи мястото в челото на листата за угаждане на претенциите? ", попита депутатът.

Гьоков е на мнение, че от ден на ден ще се ускорява натискът да се криминализира неизплащането на заплати, както е с неплащането на осигуровки.

„ А криминализирането няма да реши въпроса на служащия да си получи заплата ", уточни той.

„ Като български парламентаристи, наред с напъните за „ облекчения за бизнеса " и „ стимулиране на предприемачеството ", би трябвало изрично да се противопоставим и да създадем сходни практики, измъчващи хиляди работещи хора в страната, да станат невъзможни. Трябва да подсигуряваме трудовите права на служащите и чиновниците в цялостна степен. Едно от тези права е погашение на контрактуваните хонорари ", изясни Георги Гьоков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР