Трябва да върнем собственото си производство, България да затвори границите

...
Трябва да върнем собственото си производство, България да затвори границите
Коментари Харесай

Възраждане е бариера за войнолюбците

Трябва да върнем личното си произвеждане, България да затвори границите си за украински артикули Културно-историческият туризъм е мой персонален приоритет В никакъв случай не би трябвало да се замразяват приходите Категорично срещу сме да се покачват налозите Дори да има държавно управление, няма да позволим да ни вкарат във война Кметът на Варна би трябвало да бъде съден За нас ръководството не е самоцел, споделя водачът доктор Костадин Костадинов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Костадинов, завършва петата подред предизборна акция в границите на две години. При обиколките си из страната какво чухте от хората?
-->
- Много и най-различни неща. Основното, което обаче желаят, е отмъщение за хората, които трансфораха България в най-бързо изчезващата, бедна и умираща страна в Европа, да не кажа и в света. Това е, което желаят те, несъмнено, и всичко останало, от което се нуждае всеки човек по света: естествени приходи и сигурност за своето семейство.

- Обедняването е проблем №1 на българите. Какви ограничения предлага " Възраждане ", с цел да се спре растежът на инфлацията?

- Да насърчаваме личното произвеждане. Това, несъмнено, е дълготраен развой и няма по какъв начин да провокира незабавно нужните резултати. Първото нещо, което би трябвало да създадем, е да унищожаваме главната причина за инфлацията - антируските наказания. Миналата година на 24 февруари, когато стартира войната в Украйна, ние казахме, че тя ще провокира шоково повишаване на цените на суровините в България и че тази цена ще бъде платена от българските жители. Хората, които гласувахме срещу глобите против Русия, бяхме упрекнати в цинизъм и беше казано, че когато умират хора в Украйна, всички приказват за пари. Е! Сега всички приказват за пари. За страдание, в Украйна не престават да умират хора. Това, което ние би трябвало да създадем, е да махнем антируските наказания и да се върнем на полето на договаряния сред Русия и Украйна, с цел да може тази братоубийствена война да бъде прекъсната допустимо най-скоро. Мястото на България в този спор е не да оказва помощ на едната или на другата страна, а да посредничи, тъй като и Русия, и Украйна са ни близки страни.

- Къде съгласно специалистите на " Възраждане " е казусът с цените - далавера, високи разноски за произвеждане или нещо друго?

- Разбира се, че във вноса. България съвсем нищо не създава. Ние нямаме лично произвеждане. И когато 80% от питателните ни артикули са импорт, по какъв начин можем ние да окажем каквото и да е въздействие върху ценообразуването? Единственият метод да го потвърдим е посредством някакви мита. Ние сега нямаме тази опция. Повечето артикули идват в България със статута като че ли са създадени в България, което слага нашата стопанска система в извънредно неравностойно състояние, тъй като субсидираното немско произвеждане не може да се съпоставя с несубсидираното българско произвеждане. 

В резултат на което българската стока е в пъти по-скъпа. Това убива българското произвеждане, основава монопол за непознатите производители, които към този момент изграждайки своя лична база на територията на страната, могат да вършат каквото си пожелаят, тъй като те държат това, което се продава. В резултат, на всичко това България изпада в обстановка, в която не можем безусловно нищо да създадем. Ако " Възраждане " ръководи нещата биха били по-различни, тъй като бихме подхванали дейности за насърчаване на българското произвеждане и за ограничение на вноса от чужбина. Това е най-бързият и най-прекият метод да се приключи инфлационният растеж в нашата страна.

- Текат митинги на земеделци. Какво би трябвало да направи страната, с цел да отбрани родното произвеждане от евтиния импорт на храни?

- Проблемът не е в това, че извън се внасят евтини храни. Проблемът, че тези храни са евтини е в това, че те не дават отговор на условията за качество на Европейския съюз (ЕС). Зърното и слънчогледът също могат да бъдат по-евтини. Само че българските земеделци са принудени да дават отговор на 1100 измислени наставления на Европейски Съюз, до момента в който в Украйна това не е по този начин. Заради войната Европейски Съюз отстрани възбраните и рестриктивните мерки за импорт на украинска продукция. В резултат на което се оказва, че нашите хора извършват продукцията, вършат всичко, което е належащо, създават стока, която не може да бъде осъществена на пазара. Българската граница би трябвало да бъде затворена за украински артикули - това е ситуацията. Ако аз управлявах страната, това щях да направя. Големият проблем обаче е, че същите хора, които сега стачкуват и изясняват, че имат проблем, нормално гласоподават за тези партии, които разрешават този импорт. Голяма част от тях гласоподават за тези, които в действителност реализираха този импорт. Ние сме говорили с тях, те дават отговор, че не желаят да се политизира въпроса. А повода е, че те са партийно обвързани. Или с ГЕРБ, или с Политическа партия, и разчитат по някакъв метод тези партии да им решат казуса, а те в действителност го задълбочават. Така че, в последна сметка, кой каквото самичък си направи - това е.

- Финансовото министерство излезе с доста обезпокоителен отчет. Каква е оценката на " Възраждане " и приемате ли препоръчаните ограничения против недостига - повишение на някои налози и заледяване на приходите?

- Не, никога не би трябвало да се замразяват приходите и никога не би трябвало да се покачват налозите. В бюджета има задоволително буфери, които могат да бъдат употребявани. Има близо 1 милиард лева, които са отделени за Ковид-мерки и украински бежанци. Да не приказваме за още доста други разходи, които могат да бъдат спестени. 

- Какво Народно заседание очаквате след 2 април и каква ще бъде ролята на " Възраждане " в него?

- Ролята на " Възраждане " постоянно е консолидираща. Ние се превърнахме в главен политически фактор в страната, който подсигурява сигурността в България. Ако " Възраждане " не съществуваше, България от дълго време щеше да е включена във войната. Ние сме тези, които стопират военолюбците и не сме съгласни България да се трансформира в полесражение. Ще създадем всичко належащо след изборите, в случай че се основава държавно управление, то да бъде основано под знака на мира, а не под знака на войната. Знаем, че сега американският дипломат работи интензивно да сътвори коалиция на войната. Ние ще създадем тъкмо противоположното и няма да допуснем България да бъде включена във войната. Ако някой си мисли, че може да направи държавно управление, което да ни включи във войната, доста се лъже. 99% от българите не желаят България да взе участие във война. 60% от тях обаче няма да отидат да гласоподават, 20 % от другите 40%  ще дадат гласа си за такива, които желаят  България да води война.

- Заявихте преди дни, че " Възраждане " е единствената партия постигнала консенсус в 48-ото Народно събрание с приемането на решенията за проверка на Плана за възобновяване и резистентност и с позицията против езика на омразата в Северна Македония. Каква политика ще има " Възраждане ", с цел да се излъчи постоянно държавно управление?

- Аз не считам, че е самоцел да има постоянно държавно управление и не би трябвало да бъде. Водим диалози с всички политически сили, ще създадем диалози и в този момент. Но има една огромна разлика сред нас и тях - ние, когато водим диалозите, ги водим от името на нашите гласоподаватели, които са ни споделили какво тъкмо желаят да осъществим в Народното събрание. Хората от другите партии, с които беседваме извършват указания от американското посолство. Започвам да се чудя има ли изобщо смисъл от диалози с тях. Няма смисъл, тъй като ние приказваме, те отиват и се съветват с американския дипломат, по тази причина в случай че ще водим диалози, може да ги водим непосредствено с американското посолство - няма потребност от медиатори.

- Водач сте на листите на " Възраждане " във Варна и в лидерския 25 МИР в София. Кои са най-спешните проблеми на морската столица?

- Варна за последните няколко години се трансформира в западащ град. Не мога да приема упадъка на морската столица, като мой роден град. Общият организационен проект, който планува да има терени в новата индустриална част на града, още не е сбъднат. Сегашният кмет на Варна ръководи от 10 години и ръководи незаконно и безочливо, тежко некадърно. Смятам, че той би трябвало да бъде измамен под отговорност. Най-първият приоритет на Варна е да се освободи от гербаджийското ръководство с ДСБ и Вътрешна македонска революционна организация. Отново ще се върна - огромна част от хората не харесват това ръководство и на изборите още веднъж гласоподават за него. Това е политически абсурд.

- Какво пречи на София да се трансформира в съвременен европейски център, привлекателен за младежите?

- Отново ръководството. Защото остарелият български Средец в миналото е бил град, за който дори римските императори са мечтали. Днес този град, който в миналото е бил от най-красивите в Европа, който е с неповторим микроклимат, със страхотна географска среда, е трансфорат в едно постсоциалистическо гето. Най-интересното е, че е трансфорат от хора, които настояват, че желаят да го модернизират. Ако под рационализация схващат построяването на метро и асфалтиране на Околовръстното шосе, имаме много цивилизационни разлики. Говорих с младежи, които живеят тук или са родени тук и споделят: " Нашият град не е прекрасен град за развъждане на деца ". Единственото нещо, което дава в огромни размери, е работа и работни места, само че цената, която се заплаща за това е двойна - претъпкан и замърсен. Трябва да се вземат стратегически ограничения, които касаят освен столицата, само че и страната и са свързани с районното развиване на България. Не може една трета от популацията на България да е събрано в един град. Не е допустимо нито страната, нито градът да се развиват обикновено.

- Културно-историческото завещание е  приоритет за " Възраждане ". Какво предлага партията за превръщането на културно-историческия туризъм в стратегически държавен приоритет?

- За мен е персонален приоритет. Аз съм бил дълго време шеф на музея в Добрич и като историк по обучение за мен това е извънредно значимо. Първо би трябвало да стартираме с реституция, по-късно социализация и по-късно реклама. 80% от туризма ни е от български фамилии. Те би трябвало да имат опция да стигнат до тези места свободно. За рекламата - да знаят, че ги има тези места, че съществуват. Не бива да се затваряме само в нашата страна, тъй като, примерно, в прилежаща Гърция хората от чужбина идват единствено поради шумната реклама, която страната е направила. Всичко е въпрос на реклама. Ние нямаме бюджет за реклама, а се държим по този начин като че ли всички са ни длъжни и другите би трябвало всичко да знаят, само че в това време ние самите не знаем нашата история.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР