Трябва да убедим българите, че пътуването с влак е екологично

...
Трябва да убедим българите, че пътуването с влак е екологично
Коментари Харесай

Интермодален терминал Пловдив е добър пример за публично-частно партньорство

Трябва да убедим българите, че пътуването с трен е екологично чисто, бързо и комфортно и, че няма потребност да стоят по тапи по автомагистралите. Искам хората да видят какви вложения са направени и какъв брой труд е хвърлен за възобновяване на жп линиите. Това сподели министър председателят Бойко Борисов във влака към жп гара Тодор Каблешков Интермодален терминал Пловдив.

Интермодален терминал Пловдив е даван за образец за най-успешното публично-частно партньорство в България, като размерът на товарите през последната година надвишава трафик прогнозите по плана. Към момента се обработват към 40 000 TEU (товарни контейнери) годишно, а цялостен потенциал на работа се чака да бъде доближат през 2020 година Дневно се обработват 1,5-2 влака в посока от и към Турция. Терминалът основава условия за оптимално взаимоотношение и интеграция на другите типове превоз и по този метод усъвършенства интермодалността в югоизточния район на Европейски Съюз. Чрез плана се основават оптимални условия за възстановяване на екологичната конюнктура в страната, подкрепя се транспортния и логистичен бранш, което дава сериозен подтик в общото икономическо развиване на районно и национално равнище.

Проектът е финансиран по Оперативна стратегия „ Транспорт “ с обща стойност 11,9 млн. лева, от които 2,1 млн. безплатна помощ от Европейски Съюз. Изграден е в интервала май 2015 – март 2017 година, а през декември 2017 година е предан на концесия.

Терминалът се намира до жп гара Тодор Каблешков, която е част от железопътен възел Пловдив и е ситуирана на магистралната жп линия София-Пловдив. Върху повърхност от 71 450 м² са построени терминална площадка за товаро-разтоварни интервенции на контейнери от вагон на автомобил и назад, площадка за депозиране на контейнерите, повърхност за развалени контейнери и техника, специфични места за хладилни товарни единици, административна постройка за обслужване на клиентите, площи за митнически надзор и митнически склад, зона за обслужване на мобилната техника на терминала, паркинги за товарни и леки коли и контролно-пропускателен пункт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР